Leto je naokoli in pred nami je 27. Pohod po Jurčičevi poti, ki bo že tradicionalno potekal prvo soboto v marcu (7. marec 2020), s pričetkom med 7. in 10. uro v starem mestnem jedru Višnje Gore.

Pohodnikom je Jurčičeva pot na voljo v krajši in daljši različici. Krajša pot pohodnike pelje od Višnje Gore neposredno na Muljavo, daljša pa se v vasi Oslica odcepi in pelje pohodnike najprej na Krko in nato na cilj na Muljavi.

Tema letošnjega pohoda – POTI KNJIGE

Ste se kdaj vprašali, kakšne so bile poti knjig, ki so tako močno vplivale na naš jezik in kulturo? Kakšno moč ima ta skupek zvezanih in popisanih listov na človeka in narod? Letošnji pohod poteka pod sloganom Poti knjige, saj bodo pohodniki lahko med potjo spoznavali zgodovino knjige na Slovenskem.

V času digitalne tehnologije želimo skupaj s sodelujočimi  ustanovami, to so Grad Bogenšperk, Muzej krščanstva na  Slovenskem, Jurčičeva domačija, Frančiškanski samostan Novo mesto in Trubarjeva domačija spomniti na moč knjig, ki so uspešno kljubovale burnim stoletjem.

Za pohodnike smo na to temo pripravili več spremljevalnih dejavnosti. Spoznali boste lahko skupni projekt Poti knjige, ob kamišibaju prisluhnili pripovedovanju Jurčičevih del ter obiskali literarne stojnice, med drugimi tudi stojnico Knjižnice Ivančna Gorica s knjigami domačih avtorjev in knjigami o naših krajih.

Pripravili smo tudi knjižne kazalke in darilca ter bogat program na cilju pohoda na Jurčičevi domačiji na Muljavi. Tudi letos bodo ob poti za obiskovalce brezplačno odprti vsi kulturni in verski objekti. Ker iz naših krajev izvira kranjska sivka, pa bodo za medeni zajtrk poskrbeli domači čebelarji.

 Zaključna prireditev na Jurčičevi domačiji na Muljavi je ob 10. uri. Nastopili bodo:

– Glasbena šola Bučar in Orkester harmonikarjev Bučar,

–  Godba Stična,

–  Kulturno društvo Josipa Jurčiča Muljava

–  Kulturno društvo Kresnička

Ob 11.30 uri bo slavnostni govornik: direktor Javnega Sklada RS za kulturne dejavnosti, mag. MARKO REPNIK

Ob 12. uri vas bo zabavala skupina ČUKI.

 Spremljevalni program v sodelovanju s knjižnico Ivančna Gorica

10.00 – 13.00:

– Literarni projekt: Poti knjige

– Jurčičevi junaki

– Pripovedovanje Jurčičevih zgodb v Krjavljevi koči

 Tudi letos na Jurčičevo pot z BREZPLAČNIM vlakom Prijetno domače

V sodelovanju s Slovenskimi železnicami bo tudi letos pohodnike na Jurčičevo pot brezplačno pripeljal posebni vlak iz smeri Ljubljana in Novo mesto. Pohodniki, ki želijo  brezplačni prevoz, se morajo nanj prijaviti kar z elektronsko pošto: [email protected] (navesti je potrebno ime in priimek in vstopno postajo).

Gašper Stopar