RTV si je danes ponovno privoščila objavo, ki žaljiva za državljane republike Slovenije. Naslov članka na njihovi spletni strani: Teden dni pred NJIHOVIM največjim praznikom kristjani praznujejo cvetno nedeljo.

 

Seveda je zapis RTV spletni strani razburkal tudi družbena omrežja.

Vir: Twitter

Slovenija je krščanska država in prav vsi njeni državljani imamo za Veliko noč tudi dela prost dan, saj je priznan kot državni praznik.

Današnja cvetna nedelja ali cvetnica, kot jo lahko tudi imenujemo, je začetek v veliki teden, ko se kristjani veselimo zadnjih dni Jezusovega zemljskega žvljenja. Je zadnja nedelja pred veliko nočjo, ko se blagloslavlja butare spomladanskega zelenja ali oljčne veje. Ta običaj je razširjev po celotni Evropi že od 9. stoletja dalje.

Zaradi razmer v katerih smo, je tudi bogoslužje temu prilagojeno. Duhovniki so opravili blagoslov zelenja v cerkvi samo pri prvi maši. Po vsaki maši lahko pridejo ljudje in prejmejo blagoslovljeno vejico.

Vsekakor pa so si lahko verniki izdelali tudi svoje butare, vendar jih niso nosili v cerkev,  temveč so se pridružili bogoslužju, ki je bilo danes ob 10. uri preko televizije in med katerim je nadškof msgr. Alojzij Cvikl blagoslovil zelenje.