Gostilniške debate o koaliciji (politiki) so običajno vselej “nerodovitne”!

V teh dneh se veliko govori in piše o bodoči koaliciji, ki naj bi naslednja štiri leta vladala na Slovenskem. Vsem državljanom Slovenije, najbolj pa Slovenkam in Slovencem …

Zdi se, da ta debata v družinskih krogih ni najbolj “navzoča”, saj lahko dokaj hitro “privede” do družinskih prepirov, ki se lahko precej slabo končajo za vse udeležence. Hudo je seveda, če si skočita v lase “poglavarja” družine, mož in žena, “koruznik ali koruznica”. Takrat vse to precej slabo na čustveni ravni odnesejo njuni otroci ali celo stari starši, če morebiti živijo vsi skupaj še pod isto streho.

Že več kot sto let se Slovenci in Slovenke ločimo na dva precej hudo nasprotujoča si tabora. V 16. stoletju na katoličane in protestante, v drugi polovici 19. in prvi 20 stoletju na klerikalce in liberalce, v drugi polovici 20. stoletja na partizane in domobrance (rdeče in bele), po 2. svetovni vojni na komuniste in antikomuniste, v začetku 21. stoletju pa na “janšiste” in “antijanšiste”. In ta delitev še traja … In traja … Do kdaj že?

Menim, da do takrat, ko se bo končno končala t. i. tranzicija (z lustracijo).

Ko bi vi vedeli, koliko ljudi sem v zadnjih letih spoznal, ki bi, če bi le zmogli, “pospravili” Janeza Janšo v stilu “nepričakovanega napada” na Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Njegove, o katerem še zdaj ne vem -o, kdo mu je v resnici zahrbtno, podlo in neusmiljeno odvzel njegovo burno in polno življenje na vrhuncu njegove “politične kariere”.

Morda veste vi?

Na dan z besedo, prosim!

 

Zgodovina še vedno molči! Koliko časa še? Menda še sam Bog tega ne ve!

Koalicija nove slovenske vlade se intenzivno sestavlja. Kje? Na štiri oči? Ne, ta je že setavljena, kar bo znano konec tega meseca.

Kdo pa bo naš novi “vladar”? Kralj Matjaž? O tem pa do takrat še lahko bolj ali mirno razpravljamo oz. čvekamo v tri dni.

Če ne gre drugje, pa v gostilni. Samo pazite, da ne dobite od koga kaj na gobec! Opozarjam na  Dob oz. Dob pri Domžalah … Hec. 

Politika namreč ni samo v službi ljudi, ampak je tudi lahko proti ljudem.

Da prej ali slej močno zaboli. Povsod.  V duši ali na telesu.

B. O.

Podčrtano

Če se letos napoveduje najbolj mukotrpno in dolgotrajno sestavljanje 13. vlade, za začetek šala, ki jo je novozelandskim kolegom povedal Janez Drnovšek, ko so ga spraševali o izkušnjah koalicijskih vlad, saj so takrat namesto večinskega uveljavili proporcionalni volilni sistem. “Ali veste, kako se stopnjuje beseda sovražnik? Sovražnik, velik sovražnik, smrtni sovražnik, koalicijski partner.”