Glede Kanala C0 Janković zmagal na Upravnem sodišču, doletele pa so ga nove ovadbe

Kanalizacija C0

Ljubljanska svetnica stranke Vesna Jasminka Dedić in član organizacije AAG Miha Jazbinšek sta danes zaradi kanala C0 kazensko ovadila ljubljanskega župana Zorana Jankovića, župana Vodic Aca Franca Šuštarja in nekdanjega župana Medvod Stanislava Žagarja. Vsem trem očitata generiranje sistemske korupcije. Poleg tega sta ovadbo podala tudi zoper nekdanjega ministra za naravne vire Uroša Brežana.

Kot sta povedala na novinarski konferenci, gre v primeru kanala C0 za ponarejena gradbena dovoljenja, ki so bila po besedah Jazbinška, izdana na podlagi prav tako ponarejenih vodnih soglasij oz. mnenj. Direkcijo za vode sta pred meseci po Jazbinškovih besedah pozvala k izreku delne ničnosti prvega vodnega soglasja iz leta 2013, ljubljansko upravno enoto pa k izreku delne ničnosti prvega gradbenega dovoljenja iz leta 2014. Ker se instituciji nista odzvali, sta danes vložila naznanilo kaznivih dejanj zoper župane treh občin, vključenih v projekt. Za ovadbe sta se odločila zaradi več domnevnih kaznivih dejanj, med drugim goljufije na škodo EU, nevestnega dela v službi, ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva, oškodovanja javnih sredstev, oviranja pravosodnih in drugih državnih organov ter neodvrnitve nevarnosti.

Sicer pa je bila ravno včeraj javnost seznanjena s  sodbo Upravnega sodišča Republike Slovenije, s katero se sklep Agencije RS za okolje iz leta 2020, ki je Mestni občini Ljubljana naložilo, da pridobi presojo vpliva na okolje, odpravi in se zadeva vrne ministrstvu v ponovni postopek. Na to odločitev s ej eodzvala poslanka SDS in predsednica parlementarne preiskovalne komisije, ki ugotavlja zlorabe in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 Anja Bah Žibert. Kot je zapisala v izjavi za javnost, odločitev sodišča ne preseneča, tudi glede na razlet vseh sodb v t. i. zadevah Janković. Dodala je, da sta nenazadnje ministrica za pravosodje in župan Janković v javnosti v dobro poznanih tesnih in prijateljskih odnosih. Kot je poudarila, bi moral imeti največji kohezijski projekt Kanal C0 že v samem začetku opravljeno presojo vplivov na okolje, ne le za vgradnjo kinete. Kot je še zapisala, v luči zadnjih kadrovskih rošad na pristojnem ministrstvu upa, da bo slednje ustrezno upoštevalo vse zakone in predvsem Ustavo RS ter sprejelo odločitev, s katero bo (še) pravočasno zaščitilo ljubljansko pitno vodo, ki je javno dobro.