V medijih se skoraj ne govori o tem, da se je nedavne podnebne konference med drugim udeležil tudi slovenski predsednik vlade in predsednik sveta EU Janez Janša. 

 

Voditelji držav so v Glasgowu na Škotskem razpravljali o globalnem segrevanju, nižanju metana, krčenju gozdov in drugih spremembah na področju fosilnih goriv, ki naj bi jih kot evropska in svetovna skupnost izpolnili do leta 2030.

Slovenski premier Janez Janša se je ob robu konference srečal s številnimi pomembnimi obrazi svetovne politike, med drugim tudi z ameriškim predsednikom Bidnom.

Janša je v nagovoru voditeljem v Glasgowu, po poročanju portala Siol, izpostavil nujnost ukrepanja za omejevanje segrevanja ozračja. “Skrajni čas je, da izoblikujemo stvarno pot do cilja 1,5 stopinje,” je opozoril.

Slovenija si v vlogi predsedujoče države Svetu EU z evropskimi partnerji po Janševih besedah prizadeva v tej smeri, vendar pa EU z zgolj osmimi odstotki svetovnih izpustov CO2 tega problema ne more rešiti sama. “Zavezani smo k oblikovanju svoje ponudbe in pozivamo vse druge, da storijo enako. Vsak mora prevzeti svoj delež odgovornosti in tako zagotoviti, da bodo naša skupna prizadevanja učinkovita,” je poudaril.

“Naš cilj je do leta 2030 zmanjšati izpuste za 55 odstotkov in prizadevamo si za posodobitev naše podnebne in energetske zakonodaje,” je poudaril premier. Ob tem je opozoril, da skupni ukrepi še zdaleč ne dosegajo ciljev, zastavljenih v Parizu. “Po ocenah ZN bo količina toplogrednih plinov do leta 2030 za 16 odstotkov večja, kot je bila leta 2010,” je izpostavil.

Ključna prvina pri doseganju zastavljenih ciljev je po Janševih besedah odmik od premoga in nafte kot vira energije. Jedrska energija kot prehodni vir bi lahko po njegovih besedah nadomestila premog in nafto. “Več naložb je treba usmeriti v nove tehnologije in za podporo inovacij, ki bi omogočile čistejšo, varnejšo in učinkovitejšo proizvodnjo energije, kot je energija, pridobljena iz vodika in s fuzijo. Vsekakor pa moramo čim prej predstaviti stvarne načrte ukrepanja na tem področju,” je ocenil.

 

Vir slik: Twitter