V četrtek, 14. decembra 2017, bo ob 18. uri, v Muzeju slovenske osamosvojitve (Cankarjeva cesta 11, Ljubljana) pogovorni večer na temo “Tomšičev doprinos k slovenski osamosvojitvi” .

Na njem bo predstavitev zbornika prispevkov s simpozija France Tomšič in njegov čas. Tam boste tudi izvedeli boste resnico o tem, kaj se je dogajalo pred tridesetimi leti, ko je bila velika stavka delavcev Litostroja.

Ob 19.00 uri bo tudi otvoritev razstave »Tomšičev doprinos k osamosvojitvi« , ki bo na ogled do 8. aprila 2018 v Muzeju slovenske osamosvojitve.

D. K.


Pod črto

France Tomšič je postal v širšem slovenskem okolju poznan decembra leta 1987, ko je vodil litostrojsko stavko. Posledica stavke in velikega zbora v dvorani Cankarjevega doma je bila ustanovitev Iniciativnega odbora Socialdemokratske zveze Slovenije (SDZS). 16. februarja 1989 je bila v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma še formalno ustanovljena stranka s socialdemokratskim programom, njeno vodenje pa je prevzel France Tomšič. Stranko je vodil do tretje volilno-programske konference novembra 1989, ko ga je na predsedniškem mestu zamenjal Jože Pučnik.

V procesu pluralizacije in demokratizacije Slovenije je zelo aktivno sodeloval do marca 1990, ko je bil na ustanovnem kongresu izvoljen za predsednika konfederacije neodvisnih sindikatov – Neodvisnost. Takrat je tudi odstopil s položaja podpredsednika SDZS in eno leto še ostal v predsedstvu stranke. Aprila 1990 je kandidiral na volitvah in bil v volilni enoti št. 2, ki je obsegala območja občin: Domžale, Kamnik–Litija in Ljubljana–Polje, izvoljen v Družbenopolitični zbor Skupščine Republike Slovenije ter bil nato dve leti poslanec v prvi demokratično izvoljeni skupščini. Jeseni leta 1992 je med osmimi kandidati kandidiral na prvih volitvah za predsednika Republike Slovenije.