Formula 1 – Velika nagrada Bahrajna

Nemški dirkač Sebastian Vettel, ki vozi za moštvo Ferrari, je bil na dirkališču v Sakhir, ki leži sredi puščave v Bahrajnu, osvojil novo zmago. Toda tudi tokrat mu je do nje pomagal niz srečnih naključij.

Čeprav sta bila oba voznika Ferrarija (Vettel, Raikonen) že na kvalifikacijah najboljša, se je na dirki bil ogorčen boj za najboljša mesta. Hamilton, ki je tokrat startal bolj v ozadju, saj je zaradi menjave menjalnika v njegovem motorju dobil kazen pribitka petih startnih mest, je počasi, a vztrajno napredoval, a se je zavedal, da je tretje mesto, ki ga je osvojil, bil nekako najvišji možen domet in je bil po dirki povsem zadovoljen s tem izkupičkom. Drugo mesto je tokrat osvojil Hamiltonov sovoznik v moštvu Mercedes, Bottas.

Sicer pa je dirka postregla z vrsto dogodkov in tako zanimive dirke nismo videli že precej časa. Vrhunec je bil lovljenje Bottasa, ki je nekajkrat nakazal, da bi lahko ogrozil vodilnega Vettla, a je bil Nemški dirkač s pomočjo spremembe taktike – ni šel na drugo menjavo gum in je na koncu dirke komaj še nekako brzdal dirkalnik s povsem obrabljenimi gumami, uspešno odbil napad Bottasa, a če bi dirka trajala en krog več, se mu takšna tvegana taktika ne bi izšla in bi bil celo tretji, za Bottasom in Hamiltonom.

Drugi vrhunec dirke je bil neuspešen postanek drugega dirkača Ferrarija, Raikonena,  ki je vozil na četrtem mestu, ko je ob postanku prišlo do napake. Prehitro je dobil znak, da lahko odpelje, v tistem trenutku, ko je speljal, pa ni še imel zamenjanih vseh gum, ob tem pa je tudi povozil enega od mehanikov in se je moral po nekaj metrih ustaviti, ker zadnje levo kolo ni bilo dobro pritrjeno in dirke je bilo zanj konec. Po njej je menil, da ni bil kriv on, saj naj bi dobil znak vodje mehanikov, da lahko spelje, čeprav očitno njegovi sodelavci še niso končali menjave. Povoženi mehanik pa je skupil dvojni zlom noge.

Tretji vrhunec pa je bila odločna vožnja Francoza Piera Gaslyja (vozi za moštvo Torro Rosso), ki je, kljub temu, da še ni odpeljal niti deset dirk v F1, že dokazal, iz kakšnega dobrega testa je.  Njegovo tokratno četrto mesto je res zavidanja vredno. Sta pa tokrat oba voznika iz sestrskega moštva (Red Bull) imela obilo smole – Verstappen je s svojo divjo in nekompromisno vožnjo že v prvem krogu ob prehitevanju s Hamiltonom predrl pnevmatiko in komajda prišel do boksov in dirke nato ni končal, njegov sovoznik v moštvu, Ricciardo pa je z okvaro dirkalnika obtičal na stezi.

Res zanimiva dirka, polna dogajanj in negotovosti – bo takšna tudi naslednja, ki bo na sporedu že 15. aprila – dirka za Veliko nagrado Kitajske (Šanghaj)?

Še rezultati tokratne dirke za VN Bahrajna:

1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 1:32:01,940
2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) + 0,699
3. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 6,512
4. Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso) 1:02,234
5. Kevin Magnussen (Dan/Haas) 1:15,046
6. Nico Hülkenberg (Nem/Renault) 1:39,024
7. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 1 krog
8. Stoffel Vandoorne (Bel/McLaren) 1 krog
9. Marcus Ericsson (Šve/Sauber) 1 krog
10. Esteban Ocon (Fra/Force India) 1 krog

Točkovna razvrstitev dirkačev po dveh dirkah:

1. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari) 50 točk
2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 33 točk
3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) 22 točk
4. Fernando Alonso (Špa/McLaren) 16 točk
5. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) 15 točk
6. Nico Hülkenberg (Nem/Renault) 14 točk
7. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull) 12 točk
8. Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso) 12 točk
9. Kevin Magnussen (Dan/Haas) 10 točk
10. Max Verstappen (Niz/Red Bull) 8 točk
11. Stoffel Vandorne (Bel/McLaren) 6 točk
12. Marcus Ericsson (Swe/Sauber) 2 točki
13. Carlos Sainz (Špa/Renault) 1 točka
14. Esteban Ocon (Fra/Force India) 1 točka

Moštvena razvrstitev:

  1. Ferrari 65 točk
  2. Mercedes 55 točk
  3. McLaren 22 točk
  4. Red Bull 20 točk
  5. Renault 15 točk
  6. Toro Rosso 12 točk
  7. Haas 10 točk
  8. Sauber 2 točki
  9. Force India 1 točka

J.A.