Konec februarja vse poti vodijo na Festival gorniškega filma, ki bo v svoji 14. izvedbi gostoval v Ljubljani, Domžalah, Celju, Radovljici in Slovenski Bistrici.

Med 24. februarjem in 1. marcem bo na ogled 37 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi, z obiskovalci festivala bo svoje zgodbe delilo pet predavateljev.

Film Projekt Patan Foto: arhiv FGF

»V ljubljanskem Cankarjevem domu, Mestnem kinu Domžale, celjskem Mestnem kinu Metropol, Linhartovi dvorani v Radovljici in Kinu Slovenska Bistrica se tudi letos obeta teden navdihujočih zgodb iz zakladnice gorskega sveta, dih jemajočih pustolovščin in premikanja meja v navpičnici, spoznavanja skrivnostnih gorskih kultur, občudovanja veličine narave in premisleka ob naravovarstvenih sporočilih.

Med izbranimi filmi – 37 se jih bo predstavilo v tekmovalnem in dva v spremljevalnem programu – je vrsta že nagrajenih na tujih gorniških festivalih, pa tudi nekaj tistih, ki šele začenjajo svojo festivalsko pot,« je v imenu organizatorjev povedala Manca Ogrin.

Rdeča nit letošnjega gorniškega praznika v dolini so celovečerni filmi, saj jih je v tekmovalnem sporedu kar šest, daljših od 70 minut, med njimi nagrajeni Teža vode,

Film Klavir v Zanskar Foto: arhiv FGF

Klavir v Zanskar, Zadnja gora in Sanjska dežela.

Pečat bodo dodale ženske, protagonistke v več filmih, med katerimi izstopajo celovečerna Sladki rekviem in Čolite, srednjemetražna Ani, nune iz Yaqen Gara in Hčere Karakoruma ter kratki filmi Visoka šola, Daleč stran in Isabella.

Na ogled bodo še trije filmi slovenskih ustvarjalcev: Smučanje po ognjenem obroču, Edspedicija in Latok 1.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: režiserka in novinarka Vida Valenčič, filmski ustvarjalec in fotograf Rožle Bregar ter nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba in alpinist Jim Donini.

V spremljevalnem programu bo mogoče ob arhivskih posnetkih in v družbi takratnih akterjev podoživeti prve jugoslovanske alpinistične odprave (JAHO) Trisul (1960), Kangbačen (1965) ter Anapurna II in IV (1969), si ogledati Kino koncert, neme filme z živo glasbo, ter spoznati slovensko šolo za nepalske gorske vodnike v Manangu.

Na ogled bo tudi film Visoka šola. Foto: arhiv FGF

»Slovensko občinstvo bo razveselilo tudi pet odličnih predavateljev,« dodaja Ogrinova. »Američan Jim Donini se že več kot pol stoletja vrača k navpičnim granitnim stolpom Karakoruma in Patagonije, kjer so legendarne njegove avanture na Latoku 1 in Torre Eggerju, na vrh katerega je opravil celo prvi vzpon.

Jera Musič bo obudila spomine, kako je lani pri rosnih 19 letih kot prva Slovenka prehodila 3500 kilometrov dolgo Apalaško pešpot, s plezalcem Davidom Debeljakom bomo doživeto raziskovali strme stene po vsem svetu in zrli v zvezdno nebo, Milan Romih bo predstavil svojo bogato alpinistično pot in nov roman Skozi trave oblakov, Tomaž Jakofčič pa prelomne vzpone in odprave, ki so krojili njegov alpinizem, filozofijo in način življenja.«

Prizor iz filma Čolite Foto: arhiv FGF

Cena vstopnic za posamezne filmske sklope in predavanja na vseh prizoriščih je šest evrov, za projekcije in predavanja ob 16. uri pa pet evrov.

Celoten program in druge podrobnosti najdete na spletni strani festivala gorniski.si.

Primož Hieng