Evropski parlament sprejel peticijo o komunističnih zločinih v Sloveniji

Na pobudo evropske poslanke Romane Tomc je Odbor za peticije Evropskega parlamenta sprejel peticijo prvopodpisanega dr. Mitje Ferenca o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na žrtve povojnih komunističnih pobojev v Sloveniji. 

V peticiji dr. Mitja Ferenc Evropski parlament poziva, naj izrazi spoštovanje do vseh žrtev komunističnih pobojev v Sloveniji in do njihovih svojcev, ki nimajo svojega groba, mrliškega lista in dobrega imena, saj jim je spoštovanje odklonila oblast v lastni državi, Sloveniji.

Romana Tomc je ob tem povedala: “Vlada Republike Slovenije pod vodstvom Roberta Goloba je na predvečer dneva spomina na dopisni seji razveljavila sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kako pomembno je ohranjati spomin na preteklost, je v Resoluciji o evropski zavesti in totalitarizmu poudaril tudi Evropski parlament, 23. avgust pa je bil razglašen kot dan vseevropskega spominjanja žrtev totalitarnih diktatur v Evropi. Brez resnice in spomina ni sprave. Po Resoluciji pa se žrtev ne ločuje.”

V desetletjih komunistične vladavine so prebivalce Slovenije prizadele vse oblike kršitev človekovih pravic in svoboščin. Nad delom slovenskega naroda je bil storjen genocid. Pripadniki jugoslovanske komunistične tajne policije so na skritih lokacijah po vsej Sloveniji izvedli številne izvensodne usmrtitve, Komisija Vlade RS za prikrita množična grobišča pa je doslej evidentirala že več kot 750 lokacij skritih množičnih grobišč.

Romana Tomc ob tem dodaja: »Vesela sem, da je Evropski parlament odobril peticijo za objavo. Žrtvam in njihovim svojcem v Sloveniji ni priznana pravica do spomina, želim si, da jim je v majhno zadoščenje vsaj to, da bo spomin na nedolžne žrtve pobojev obeležen v Evropskem parlamentu.”

Svoj podpis podpore lahko oddate tukaj.