Evelin Christillin: “Privilegij je, če se ne rodite v Siriji”

 Evelin Christillin je zgodovinarka, športnica, muzealka, športna funkcionarka …

Kako razumete razmerje med privilegijem in dolžnostjo?

Privilegij je, če se ne rodite v Siriji. Privilegij je, če se rodiš v srečni družini. Privilegij je, če imate krasno sestro, kot jo imam jaz. Privilegij je, če lahko študiraš, pa ti ob tem ni treba skrbeti za preživljanje. Privilegij je, da se lahko ukvarjaš s športom, pa ob tem nimaš finančnih težav. Ali pa zdravstvenih težav. Vem, kaj pomeni imeti zdravstvene težave. Vem, kako pomembno je biti zdrav. Ker sem imela privilegije, vem, da moram veliko vrniti. S čim sem si to zaslužila? To se mi je pač zgodilo. In ker sem imela to srečo, moram vračati. Da se razumemo: nisem mati Terezija. Nisem. A vseeno se trudim, da vsaj nekaj vrnem. Veliko sem na poti, malo časa imam na voljo, a nekaj ga moram nameniti za druge.

Med sodobnimi bogataši je veliko novincev, ki se jim ne zdi, da imajo neke obveznosti do skupnosti kot celote. Ne vračajo.

Morda. Ne želim kritizirati. Govorim lahko o sebi, ljudeh, ki jih poznam. V moji družini je veljalo, da je treba vračati. To je moja osebna potreba. Za nekoga, ki je moral bogastvo ustvariti z ničle, so stvari morda drugačne. Tega meni ni bilo treba. Za šport sem sicer veliko žrtvovala, a sem to hotela. Veliko sem morala študirati, a to je bila moja odločitev. Nihče me ni v to prisilil.

Izbor. O. U. ( z dovoljenjem avtorja Alija Žerdina)

Vir: KLIK