O, pa imam… Kupil si bom kar pica burek, mi je še najbolj všeč.
Pica burek je pri nas pogruntavščina 90. let prejšnjega stoletja. Spoj Zahoda in Vzhoda je v Sloveniji zelo priljubljen. Za avtorja pica bureka pravijo, da je Dino Murtezani.
(Foto: Tomaž Skale)
Zgodba o njegovih začetkih sega v leto 1997, ko se je sprehajal po središču Ljubljane. Slišal je pogovor para, dekle si je želelo na pico, fant pa na burek, saj bi jima tako ostalo še za pijačo. Murtezani si je mislil, zakaj ne bi testa za burek napolnil z oblogo za pico. In res, hibrid se je znašel v ponudbi njegove stojnice v ljubljanskem nakupovalnem središču, nato pa zaokrožil tudi po mestu in širše, pravi zgodba. Pica burek si je danes mogoče omisliti tudi na Hrvaškem in v Srbiji.

Burek se je na slovenskih tleh znašel v 60. letih prejšnjega stoletja, ko so se v nekaterih mestih z večjim številom priseljencev iz republik nekdanje Jugoslavije in vojakov tedanje JLA pojavile prodajalne v rokah Albancev in Makedoncev. Ob mesnem in sirnem bureku se je v tem času pri nas kot referenca na bolj poznano jed v Sloveniji pojavila tudi njegova jabolčna izvedba. In pa seveda že omenjeni pica burek. Pred nekaj leti pa je podjetje Žito dalo na trg kranjski burek, polnjen s koščki kranjske klobase, kislim zeljem in skuto. Vanj je zapičilo še slovensko zastavo.

Pekarna Pečjak je na to odgovorila z burekom z nadevom prekmurske gibanice
 
Obstaja pa tudi burek s salamo Poli, kar vse lahko razumemo kot oblike njegove kolonizacije.

V ljubljanski turistični agenciji zapisali, da je burek najbolj priljubljen hitri prigrizek v Ljubljani. Verjetno je k takšnemu statusu dodatno prispevala predvsem nekdanja prehranska nočna realnost v mestu, še posebej v 80. letih, ko je bil burek v urbanih okoljih pri nas ponoči, ob kakšnem mastnem pomfritu in hot dogu, edina topla stvar na razpolago. Jed, ki je dobro sedla tudi na želodec, razdražen od alkohola, se je razširila najprej zaradi dostopnosti.
 Burek je jed, ki je s širitvijo Otomanskega imperija na Balkanu v 15. stoletju vstopila tudi na območja pod njegovim okriljem. Zanimivo je, da ima v Bosni in Hercegovini povsem drugačen status, kot v Sloveniji (burek v BiH je samo mesni, preostalo so pite). Medtem, ko bureka pri nas najpogosteje ne jemo s priborom, pa to ne velja za Bosno in Hercegovino, kjer je burek obrok. Pri nas burek spada med hitro prehrano. Pogosto se ga lotimo, zavitega v papir, kar na ulici. Ugotovimo lahko, da so bureku pri nas vrata odprta zelo na široko, saj se pojavlja npr. tudi v Cankarjevem domu na slavnostnih prireditvah, na poletih nacionalnega letalskega prevoznika Adria Airways, v šolah in drugod.
J.A.