Dvig povprečnin in izjemna vloga občin v času epidemije

Dvig povprečnin občinam je tudi zaveza Janševe vlade, s katero so se koalicijske stranke zavezala s koalicijsko pogodbo.

V DZ RS je bil obravnavan t. i. 2. protikorona zakon. V njem pa sprejet odlok o dvigu povprečnin za občine, kar se je doreklo že v koalicijski pogodbi. Šarčeva vlada je v svojem mandatu takemu odloku nasprotovala. S tem pa je občine pahnila v še večjo krizo. Številni župani so še v času Šarčeve vlade stranki SDS izkazali podporo pri dvigu povprečnin, zanimivo pa je, da vmes ni bilo nekaterih županov SD in ostalih levih strank.

V torek, 28. aprila 2020 je vlada Janeza Janše dopolnila zakon in z njim tudi dvig povprečnin za slovenske občine.

“Pa naj rečem, da vsebuje poleg tega, da v bistvu odpira dvomilijardno kreditno linijo za poslovne, za gospodarske subjekte in za posameznike, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo, naslavlja tudi problem premajhnih sredstev, razvojnih sredstev na ravni lokalne samoupravne, se pravi z njim dvigamo tudi povprečnine za občine, ki so roko na srce v času te epidemije odigrale izjemno pomembno vlogo, veliko stvari, ki so omogočile, da je življenje kolikor toliko potekalo normalno, kjer vseh teh omejitev, je rezultat dobrega delovanja lokalne samouprave oziroma pravilnih odločitev na občinskem nivoju.

In se županom in vsem, ki so bili vključeni v to aktivnost v razmerah, s kakršnimi se prej nikoli še soočali, še enkrat iskreno zahvaljujem.

Ta sredstva, ki jih bodo dobili s pomočjo višjih povprečnin, niso sredstva za odpravljanje posledic korone, to so sredstva, ki jih občine potrebujejo za normalno življenje, medtem ko bomo skušali v nadaljevanju vse stroške, ki so občinam nastali zaradi spopada z epidemijo, v okviru danih realnih možnosti, seveda nasloviti posebej,” je med drugim povedal predsednik slovenske vlade izredni seji Državnega zbora, ko so obravnavali predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije Covid-19.

V uredništvu vašega portala smo za izjavo o dvigu povprečnin slovenskim občinam prosili -kar prek FB – Mateja Slaparja, župana Občine Kamniki, ki nam je hitro in prijazno takole odgovoril:

“Za nas bo to kar izdaten finančni prihodek. Ocenjujemo da okoli 900.000 €. Večina tega denarja bomo predlagali v sklad za novo šolo Frana Albrehta, del pa za investicije v ceste. O predlogu bodo seveda odločale občinske svetnice in svetniki.”


Preverite, koliko bo pa vaša občina dobila več denarja?

O. U.