Dve zelo drzni tatvini v dopoldanskem času

Včeraj popoldan je bila PU Ljubljana obveščena o tatvini iz hiše in poskusu tatvine iz hiše, ki so jih izvršili neznani storilci.

Obe sta bili izvršeni v dopoldanskem času, ena v Jevnici, druga v Loki pri Mengšu. V obeh primerih so s pretvezo zamotili oškodovance, jih zvabili iz hiše, nato pa so drugi storilci vstopili v hišo. V enem primeru niso ničesar odtujili, v drugem pa je bil odtujen (berite = ukraden) denar.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo, tisti, ki pa je zamotil žrtev, se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) in na vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

Če kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestite policijo na št. 113 ali pokličete najbližjo policijsko postajo.

Nataša Pučko
Predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana