Sredi julija sem prejel tole elektronsko sporočilo:

Drage ljubiteljice in ljubitelji šaha!

Prvi dan RAID-anja je za nami! Bilo je nekaj spregledov, veliko dobrih potez, predvsem pa veliko zabave! Danes se zabava nadaljuje od 20. do 22. ure. Velemojstri vas pričakujemo!

Vidimo se za šahovnico!
Luka Lenič in Duško Pavasović

Aplikacija Chess Raiders je na voljo za prenos na IOS in Android vsem uporabnikom, registriranim v Sloveniji!

Mail sem prejel od dveh eminentnih slovenskih šahovskih velemojstrov, zato sem želel o tej novi šahovski aplikaciji zvedeti več.

Na začetku avgusta sem velemojstru Dušku poslal tole sporočilo:

Duško,
za moj/naš portal – http://portal-os.si/ -bi rad objavil zgodbo o Chess Raidersu. Rad bi, da o tem kaj napišeš, ko ti bo čas dopuščal.

Sledila so moja vprašanja. Na začetku septembra pa so prispeli Duškotovi odgovori in prijazno spremno sporočilo:

Živjo Bogdan,

vem, da je trajalo! Pošiljam ti odgovore na tvoja vprašanja. Zdaj smo za par tednov zaključili z raidi, tako da imam malo več časa. Kakor boš videl že v mojih odgovorih, nadaljujemo z razvojem v “pojačani” ekipi.

Pozdrav,
Duško

Vesel sem, da lahko širši javnosti predstavim njegove zanimive odgovore.

Kdaj se pojavi ideja o CR?

Ideja o Raidersih se je pojavila skoraj pred dvema letoma. Z Luko Leničem sva razmišljala, kaj bi lahko ponudila šahovskim navdušencem, otrokom in tudi odraslim. Šahovskih aplikacij je seveda cel kup, zaenkrat pa ni niti ene, ki bi združevala gamersko atmosfero in šahovsko mehaniko.

Najdalj je trajalo, da sva našla primerne ljudi za sodelovanje. In še to se je zgodilo čisto slučajno. Z Andražem Boletom, gamerjem, kreativcem, game developerjem in mentorjem v raznih startup pospeševalnikih sem se spoznal pri treningu brazilskega jiu jitsa. Hitro smo začeli sodelovati pri enem poker projektu, ko pa sva govorila o ideji za šahovsko aplikacijo je bil navdušen in od takrat naprej je zadeva hitro stekla. Andraž je pripeljal Domna Grabca, top programerja in začel se je razvoj.

Kdo je pri tem vse sodeloval? Kako se je potem nadaljevalo?

Predvsem smo kolebali pri prioritetah. Domen in Andraž sta bila zelo previdna na zečetku in zato smo se odločili za razvoj »Player vs GM« in »Player vs Player«. Single player avanturo smo pustili za pozneje, če se bo iskazalo, da je interes za PvsGM in PvsP dovolj velik. Zanimalo nas je predvsem, če ljubitelji želijo igrati z velemojstri.

S kakšnimi težavami ste se ukvarjali?

Smo se in se še vedno ukvarjamo s težavami, ki se pojavljajo pri zapletenem programiranju, pri časovnih kontrolah in seveda tudi pri »game designu«. Največji problem predstavljajo nestabilne internetne povezave. Ampak s to težavo se soočajo tudi druge mobilne aplikacije, tako, da sem prepričan, da bo tudi nam uspelo optimizirati uporabniško izkušnjo.

Koga vse ste pritegnili k sodelovanju?

K sodelovanju smo na začetku pritegnili številne velemojstre in tudi Fide training commitee, čigar predsednik je Adrian Mikhalchishin.

Kakšna je kaj  statistika?

Statistika je odlična, tako da smo se odločili, da nadaljujemo z razvojem vseh ostalih aspektov raidersov. K sodelovanju smo pritegnili še dva vrhunska programerja, ki bosta Domnu pomagala, da stvar čim prej razvijemo in ponudimo na globalni ravni.

Koliko je obiska ob koncu tedna?

Konec tedna je bil obisk seveda precej številčen, tako, da je začelo primanjkovati velemojstrov. Povprečno je na dan raidov med 500 in 600 obiskovalcev.

Kateri velemojstri so že bili poraženi?

Vsi, ki jih lahko vidite naštete v aplikaciji!

Koliko jih povprečno igra?

Igra nas od 12 do 18 velemojstrov na dan raida.

Kako naprej?

Zdaj bomo imeli 2-3 tedne pavze kar se tiče raidov, da se zadeva očisti »bugov« in razvije. V razvoju je nov design aplikacije, ki bo ponudil veliko več.

Bo v prihodnosti to plačljiva aplikacija?

Kakor se vzame. Uporabniki bodo lahko igrali partije z drugimi uporabniki zastonj, lahko bodo igrali »single player adventure« ravno tako zastonj. Poleg tega bo vedno nekaj velemojstrov, ki bodo ponujali simultanke brezplačno. Seveda jih bo pa večina izmed njih te storitve zaračunavala.

Če bo, kakšna bo cena?

Cena partije z velemojstrom naj bi se gibala med 1$ in 3$. Odvisno od moči in prepoznavnosti velemojstra. Z velemojstri se bo dalo pa igrati tudi tako, da bo uporabnik zbiral kovančke med »play vs player« partijami ali v single player avanturi in jih nato zapravil za partije ali analize z velemojstri.

Kakšne posodobitve še čakajo na CR?

Z gotovostjo lahko rečem, da bo to daleč najbolj napredna in zabavna mobilna šahovska aplikacija na trgu. V analizi trga smo pregledali skoraj vse obstoječe šahovske aplikacije. Te ugotovitve bomo seveda uporabili za to, da lahko razvijemo ultimativno zabavno šahovsko aplikacijo, namenjeno vsem ljubiteljem in šahovskim navdušencem. Trenutno je v razvoju nov design, »play vs player« bo veliko bolj sočen in bo omogočal vse, kar omogočajo druge šahovske platforme in še veliko več.

»Single player« avantura je tudi v razvoju in bo na voljo predvidoma konec novembra oziroma v decembru. Pri »Play vs GM« bo možno spremljat svoje priljubljene velemojstre, jim dodatno oteževati partije, klepetalnica bo veliko boljša in bo omogočala tudi privatni pogovor z velemojstrom. In seveda še mnogo več…

Velemojster Duško Pavasović, najlepša hvala za »elektronski« pogovor.

Bogdan Osolin