Spletni portal https://www.24ur.com/ piše, da je Ministrstvo za okolje moravško občino seznanilo z rezultati njihove analize tal in vode na območju nekdanjega odkopa Drtija v Moravčah, kjer deluje podjetje Termit.

Analiza je potrdila, da so v okolju presežne vrednosti.

Občina zahteva odvzem okoljskega dovoljenja in odstop vodstva podjetja.

“Odstopanja še zdaleč niso takšna, kot so nam bila v javnosti očitana,” pa so se na rezultate analize odzvali v Termitu.

Okoljski minister Simon Zajc se je danes sestal z županom Moravč Milanom Balažicem. Tema pogovorov so rezultati raziskav na deponiji Termita Drtija.

Analiza je pokazala presežne vrednosti, torej onesnaženje, je po sestanku pojasnil Zajc. Na vprašanje, kako, da prejšnji inšpekcijski niso pokazali nepravilnosti, je minister Zajc odgovoril: “To tudi mene zanima, zato sem že odredil izredni nadzor vseh inšpekcijskih postopkov.”

Minister se je zavzel tudi za takojšnjo sanacijo prizadetega območja.

“Zahtevali smo, da zaradi posledic tega neodgovornega odnosa do krajanov, do ljudi, ki so zboleli za rakom, ali pa otrok, ki imajo silikozo, se odzvame okoljsko dovoljenje,” je dejal župan.

Minister je občini obljubil, da bodo sodelovali z roko v roki pri sanaciji Moravške doline. “Dobili smo vsa zagotovila, da bo država stala ob strani in da bomo očistili Moravško dolino vse te umazanije, ki se je čez leta navozila v Moravče,” je dodal.

“Mi smo skrajno razočarani nad podjetjem Termit in zahtevamo odstop tega vodstva, ki je neposredno odgovorno za ekološko katastrofo,” je dejal Balažic.

“Po nekaterih podatkih se je v Moravško dolino v zadnjih desetih letih navozilo približno milijon in pol ton teh odpadkov. Nekaterih tudi nevarnih in zelo nevarnih. Ne delamo si iluzij, da se bomo znebili teh odpadkov, ker to bi pomenilo, da jih je potrebno odpeljati nekam drugam v Slovenijo. Zato pa želimo resno sanacijo, ki bo iz tega območja naredilo sarkofag in preprečilo izlivanje v izcedne vode,” je dejal župan.

V neposredni bližini odkopa sta namreč glavna vira pitne vode.

Analizo je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), Moravčani pa so v preteklih tednih opozarjali, da je Termit oteževal jemanje vzorcev in izvedbo analize, med drugim naj bi na območje navozil več metrov zemljine.

V Termitu vse očitke zavračajo, poroča https://www.24ur.com/. Zagotavljajo, da so družbeno odgovorno podjetje, ki spoštuje vsa izdana okoljevarstvena dovoljenja in vso relevantno zakonodajo.

O. U.