Včeraj je v državnem zboru preko celega dne potekala razprava o interpelaciji ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. Vložile so jo opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. Razprava, ki je trajala več kot 13 ur, je bila za predlagatelje neuspešna, saj interpelacija ni uspela.

Za interpelacijo je glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 28. Za uspešno interpelacijo bi moralo glasovati 46 poslancev, tako da Dikaučič še naprej ostaja minister za pravosodje.

Včeraj smo ponovno lahko spremljali burno razpravo v hramu demokracije. Razprava je bila burna in precejkrat ostra in žaljiva. Na vse te debate se je odzval tudi pravosodni minister, ki je prepričan, da je na tnalu predvsem zato, ker je minister te vlade.

Med razpravo je vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec sporočil, da bodo zaradi dveh primerov okužb z koronavirusom v poslanski skupini predlagali preložitev glasovanja o interpelaciji pravosodnega ministra Dikaučiča na četrtek. To jim omogoča poslovnik DZ, do takrat pa bodo poskušali najti rešitev, kako omogočiti glasovanje vsem poslancem.

Na preložitev interpelacije je opozorila tudi poslanka Tina Heferle in posredno okrivila vlado, ker bi po njeno morala vlada zaradi zdravstvene situacije razglasiti epidemijo in bi seje državnega zbora lahko potekale na daljavo. Seveda bi v takem primeru lahko sejo spremljala tudi dva poslanca Levice, ki sta pozitivna na korona virus in bi dobila priložnost oddati svoj glas proti Dekaučiču.

Tik pred glasovanjem je poslanka Maša Kociper imela postopkovni predlog in sicer ker je okuženih s covidom-19 vse več tudi v poslanskih vrstah, je ogroženo normalno delo državnega zbora, zato apelira na pozicijo, naj razglasi epidemijo.

Vendar pa je glasovanje bilo in interpelacija ni bila uspešna.