Demenca pri psih

Pri ljudeh so različne oblike demence (nevrodegenerativne bolezni) v velikem porastu, predvsem zaradi staranja prebivalstva, ki je največji dejavnik tveganja za pojav nevrodegenerativnih sprememb.

Ker je v veterini zdravljenje močno napredovalo, se starajo tudi naši ljubljenčki, vse več raziskav pa potrjuje, da se tudi pri njih pojavljajo različne oblike nevrodegeneracije. Najbolj pogosta je pasja Alzheimerjeva bolezen, običajno imenovana kognitivna disfunkcija, ki prizadene kar 60 % starejših psov, večinoma pse starejše od 8 let. Mlajši psi redkeje zbolijo za to boleznijo. Najočitnejši znaki sindroma kognitivne disfunkcije so izguba spomina, slab oziroma popolnoma izgubljen občutek za orientacijo, spremembe v vedenju in zmedenost. Pri posameznih psih se spremembe različno manifestirajo: psi ne znajo več hoditi po stopnicah, postanejo anksiozni, prestrašeni, ne spoznajo lastnika, postanejo agresivni ali apatični, težko nadzorujejo izločanje telesnih tekočin in lahko zamenjajo noč za dan.

Čeprav učinkovitih zdravil za zdravljenje nevrodegenerativnih bolezni ni, pa lahko s pomočjo zdravil lajšamo nekatere posledice bolezni, kar največkrat za nekaj časa zaustavi njeno napredovanje, včasih pa se zdravstveno stanje prizadete živali celo izboljša. Z namenom odkrivanja novih zdravil oz. razvoja t.i. celične terapije, vas prosimo za sodelovanje v naši raziskavi.

V raziskavo bodo vključeni psi starejši od osmih let, ki glede na izpolnjen vprašalnik kažejo znake značilne za nevrodegenerativne bolezni. Lastnike teh psov bomo povabili na pogovor, pri psih opravili temeljit veterinarski pregled in tako preverili ali so vaši psi drugače sistemsko zdravi. Z vami se bomo pogovorili tudi o možnosti zdravljenja. V zameno za temeljit pregled, bi potrebovali košček maščobnega tkiva vašega psa, ki bi ga odvzeli pod anestezijo. Iz maščobnega tkiva bomo pridobili mezenhimske matične celice, ki jih lahko za vas tudi shranimo v naši banki in jih po potrebi, kadar koli v življenju živali, lahko uporabimo za zdravljenje nekaterih bolezni (npr. kronična sklepna obolenja). V zadnjih 10 letih skozi raziskave odkrivamo vedno več terapevtskih lastnosti mezenhimskih matičnih celic in morda se bodo za uspešne izkazale tudi pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni.

S sodelovanjem v raziskavi ˝RAZVOJ IN UPORABA NAPREDNIH CELIČNIH TERAPIJ ZA ZDRAVLJENJE DEMENCE PRI PSIH˝ pomagate psom z znaki nevrodegenerativne bolezni, raziskovalcem in veterinarjem, za kar smo vam zelo hvaležni.

 Vljudno prosimo za izpolnitev izjave in vprašalnika.

Vir/izjava: KLIKNITE