Pogrešana je psička Bela!

Izgubljeni hrt nujno potrebuje vašo pomoč z objavo, deljenjem objave in pozornost na vsakem koraku, saj je kuža že nekaj dni na mrazu. V iskalni akciji za tega izgubljenega psa je pomemben prav vsak par oči – gre za življenje, saj dolgo psička ne bo več zdržala zunaj.
Že od prejšnje nedelje lastniki iščejo posvojeno psičko pasme Španski hrt Galgo z imenom Bela.
Belo se je v strahu poka iztrgala iz rok posvojiteljev, povodec za njo jo je plašil in v brezglavem strahu je v nedeljo, 26.12. dopoldne pobegnila s Prul po Dolenjski cesti proti Supernovi na Rudniku. Oblečena je bila v rjav plašček in roza oprsnico.
Bela je svoj dom v Sloveniji dobila pred tremi meseci. Žal je imela preden so jo rešili prostovoljci iz Španskega zavetišča – imela z ljudmi slabe izkušnje, zato je zelo plašna in se pred ljudmi skriva. Ključno je, da zvemo kje je, da lahko organiziramo reševalno akcijo, zato je življenjskega pomena, da obvestimo javnost.
Ozadje pasme Galgo in posvojenih hrtov iz Španije:
V Španiji so psi so na podeželju tretirani kot »potrošni material«, množijo jih zato, da med mladiči izberejo le najhitrejše – ostale kruto pobijejo. Preživele trenirajo, da so hitri (tudi s krutimi metodami, da jih privežejo za avto in le najhitrejši preživijo) … pa tudi najhitrejši so lahko lovci le, dokler so mladi. Španski aktivisti na problematiko opozarjajo in lovci počasi vse več psov po končani lovski sezoni predajo zavetiščem. Vsako leto se rešuje življenja med 30.000 do 50.000 galgom, pomagajo društva iz vse Evrope in nežnim in prijaznim galgom iščejo nove domove.
V Sloveniji imamo več društev, ki letno rešijo in v Sloveniji pripeljejo več sto galgov. Vsako rešeno življenje šteje.
Se pa žal zgodijo tudi nesreče.
Travmatiziran pes, ki se boji ljudi, v novem domu v prvih tednih lahko pobegne. Galgi so mojstri pobegov in izjemno hitri tekači, ki jim nekaj deset kilometrov ni noben problem. Potrebna je samo sekunda in psa ni več nikjer.
Največkrat lahko člani društva po pobegu poročamo o srečnem koncu. S plakati obvestimo ljudi v okolici, policijo, gasilce, lovce … člani se organiziramo v iskalnih akcijah, če razmere omogočajo, si pomagamo s slednimi psi, droni – vsem, kar pomaga najti lokacijo, kjer se pes nahaja. To je prvi korak.
Društvo za pomoč hrtom razpolaga tudi z živolovko (posebna kletka, ki se zapre, ko gre hrt vanjo po hrano), člani so se posebej izobrazili za rokovanje z njo.
Veliko hrtov, ki je ušlo in smo jih pravočasno našli danes živi srečno življenje s svojo družino, pride k njim, ko jih pokličejo in nikdar več ne pobegne – le nekaj časa potrebujejo.
Pri Beli pa je težava, da je nihče že od ponedeljka ni videl. Galgo lahko preteče veliko kilometrov in nihče ne ve, kje je. Pregledali smo Barje, vendar brez uspeha.
Bela je oblečena v plašček, ki ji moker žal ne koristi, zato je res že zelo nujno, da jo bi kdo opazil, da lahko na mikrolokaciji naredimo reševalno akcijo, preden bo prepozno.
To pa ni zgodba samo o izgubljeni Beli.
Je zgodba o ljudeh, ki so novoletne praznike preživeli v avtomobilih, na nogah, na terenu. Desetine ljudi, ki so prav tako posvojitelju hrtov, je vsak dan preiskovalo teren. Na območju Barja ni avtobusne postaje, bencinske črpalke, oglasne deske, vrat trgovine, kjer ne bi visel letak. Lastniki, ki jo iščejo dan in noč, obljubljajo tudi denarno nagrado, si ne morejo odpustiti, da jim je v delčku sekunde povodec spolzel iz rok.
Če jo vidite, je ne kličite je, ker ne bo prišla temveč pobegnila naprej, nujno pa je, da takoj pokličete lastnika:
TOMAŽ 051 605 603
ŠPELA 041 465 566
Več ljudi, ko bo vedelo, prej jo bo kdo opazil. Delite dalje!