“Danes smo z družino kolesarili za svobodo, strpnost in mir”

Po naravi sem strpen človek. Tudi v politiki se trudim delovati strpno, dialog mi je zelo pomemben. Včerajšnje proteste sem razumel predvsem kot odraz naveličanosti nad vsemi omejitvenimi ukrepi in kot strah pred negotovo prihodnostjo.

V krizi, ki jo je povzročil COVID-19, so to pričakovani odzivi ljudi. Tudi zato sem v včerajšnjem tvitu zapisal, da sporočila protestov ne smemo preslišati in ga moramo obravnavati resno. Ko pa sem na različnih večernih poročilih in portalih videl, kako del opozicije v težkih trenutkih zlorablja proteste in hujska udeležence z lažnivimi argumenti, sem v tistem trenutku tvit zbrisal, saj sem se počutil opeharjenega in zlorabljenega.

Danes smo z družino kolesarili za svobodo, strpnost in mir. Del srca je bil žalosten, ker se zdi, da karkoli naredimo, je narobe. Ne pomaga, da so bile z različnimi ukrepi kot pomoč med ljudi razdeljene milijarde evrov. Nekateri v omejitvenih ukrepih vidijo avtoritarnost, čeprav je jasno, da smo z njimi rešili na tisoče človeških življenj.

Drugi del srca pa je bil seveda srečen in vesel, da sem imel po dolgem času m zopet nekaj ur časa za moje m najdražje. Za tiste, ki mi vedno stojijo ob strani.

Izražam moj poklon tihi večini, ki je s svojim odgovornim ravnanjem prispevala k temu, da je Slovenija danes pri soočanju s COVID19 ena najuspešnejših držav na svetu. Razumem njihove strahove. Prihodnost je namreč za vse nas negotova.

Verjemite pa mi, da bom storil vse, kar bo v moji moči, da se bo vlada primerno odzivala na prihodnje izzive. Storili bomo vse, da to krizo kot družba preživimo, ohranimo naše ustavne vrednote in iz krize izidemo še močnejši.

Našo demokracijo pa moramo ohranjati in jo razvijati z dialogom, v okviru demokratičnih institucij. Predvsem od nas samih je odvisno, ali bo ideja združene Evrope živela tudi jutri.