Svetovni dan varčevanja

Varčujem, varčujemo, varčujmo… S čim, kako, zakaj? V današnjih kriznih časih ima varčevanje velik pomen in se ne nanaša le na neposredno varčevanje v denarju, temveč varčnost na vseh področjih (pri porabi energije, hrane, ipd.).

Na pomembnost varčevanja se na takšen ali drugačen način zagotovo opozarja že vse od kamene dobe dalje, a svetovni dan varčevanja (31. oktober), ki je nastal v »moderni dobi«, so razglasili leta 1924 v italijanskem Milanu, saj so predstavniki 700 hranilnic iz 27 držav (med drugim tudi iz ozemlja današnje Slovenije) želeli opozoriti na pomembnost varčevanja. Njihov namen je bil poudariti pomembnost varčevanja za posameznika in za družbo kot celoto. V ta namen so ustanovili mednarodni inštitut za varčevanje.

Večina pa ob besedi varčevanje pomisli na varčevanje v denarju – in pri tem imamo Slovenci v bančništvu in hranilništvu že dolgo tradicijo – staro skoraj dve stoletji. Začetki segajo v leto 1820, ko je bila ustanovljena prva Ljubljanska hranilnica, ki je hkrati najstarejši denarni zavod na Slovenskem. Kasneje je bilo ustanovljenih več mestnih hranilnic in kreditnih zadrug. Z ustanovitvijo Ljubljanske kreditne banke leta 1900 pa smo dobili prvo bančno ustanovo na Slovenskem.

Zakaj je sploh potrebno varčevati?

Živimo v času, ki nas bo dobesedno prisilil, da bomo postali varčni, če se želimo izogniti tako finančnim težavam kot ekološki katastrofi. Še pred nekaj desetletji je zadostovala ena sama plača na družino, pa so kljub temu uspeli prihraniti denar. Sedaj pa živimo v času, ko sta celo dve plači premalo. Zato smo si morali poiskati še dodatna dela, zaradi česar pa trpi naša družina. Če želimo imeti več časa zase in družino ter hkrati tudi več denarja, moramo zato z varčevanjem zmanjšati življenjske stroške.

So pa področja, kjer resnično preveč varčujemo. Pri tem mislim na naše medsebojne človeške odnose, na prijaznost, veselje, dobrodelnost, pomoč, … .

Skratka, varčujemo pri tistih vrednotah, ki nas pravzaprav delajo srečne in človeške. In to nikakor ni dobro…

J.S.


Pod črto

Ali ste že slišali rek?
»Najboljši trenutek za začetek varčevanja je bil včeraj. Drugi najboljši je danes.«