Članice in člani Društva Fran Govekar Ig vas v petek, 27. septembra 2019, ob 18. uri vabijo v cerkev sv. Jakoba v Strahomer, to je prav na dan Kramarjevega rojstva. Tam se bodo lahko vsi navzoči nanj spomnili s kratko slovesnostjo.

Prisluhnili boste lahko nekaterim njegovim čudovitim skladbam in šaljivim zgodbicam. Prijazno vabljeni!

In kdo je Franc Kramar?

Franc Kramar se je rodil 27. septembra 1890 v Mateni. Njegov oče je bil mizar, imel  pa je svoj pevski zbor in je znal orglati. Materin oče Matija Kržič je bil organist, mnogo let tudi v Tomišlju, tako da je Franc podedoval glasbeni talent od očeta in matere. Pri očetu se je od 12-ega leta učil orglanja in je 16 let star nastopil službo začasnega organista na Igu.
Leta 1906 se je začel uresničevati velikopotezni načrt za zbiranje ljudskega pesemskega izročila po vseh deželah takratne Avstrije. Med najbolj vestnimi zapisovalci je bil Franc Kramar, ki je s kolesom, z vlakom in peš prekrižaril Slovenijo po dolgem in počez in od leta 1908 do junija 1914 zapisal 4740 ljudskih pesmi.
21-leten zapustil Mateno in odšel v vojsko. Služil je v Sinju v Dalmaciji in v Mostarju v Hercegovini. Leta 1918 je bil v ujetništvu, v taborišču v Resanu pri Trevisu. Leta 1919 se je vrnil domov.
Bil je organist v Preserju pri Borovnici, Poljanah nad Škofjo Loko in v Tomišlju. Leta 1941 se je z družino vrnil na Ižansko, v Strahomer, na domačijo svoje žene.
Na Jakobovo nedeljo, 25. 7. 1942 so Strahomer obkolili Italijani in med mnogimi drugimi tudi Franca Kramarja odpeljali na Rab. Septembra 1943 se je po kapitulaciji Italije živ vrnil domov.
Že med vojno je igral orgle v Tomišeljski cerkvi, seveda, če je bogoslužje bilo. Po vojni pa je začel redno orglati, in sicer vse do svoje smrti – 9. novembra 1959.

A. J.