Čez tri nedelje bo referendum! Ali je kilometer železniške proge res vreden več kot 50 milijonov evrov?

Čez tri nedelje bo “referendumska nedelja”!

Poslanci in poslanke so na 45. izredni seji DZ, ki je bila 4. julija 2017, določili, da bo referendum o zakonu o drugem tiru 24. septembra.

Kako se bo na glasovnici glasilo referendumsko vprašanje?

»Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper (ZIUGDT), ki ga je sprejel Državni zbor RS na seji, dne 8. maja 2017?«
Kako boste glasovali, če boste želeli podpreti vladni predlog zakona o drugem tiru?
Obkrožili boste ZA, če podpirate uveljavitev zakona. Če pa ne boste želeli podpreti vladnega predloga, pa boste obkrožili PROTI.

Izid referenduma

Če bo večina volivcev, ki so veljavno glasovali, glasovala za zakon, bo zakon stopil v veljavo.
Zakon bo zavrnjen, če bo:
proti zakonu glasovala večina volivcev, ki so veljavno glasovali (relativna večina)
in hkrati proti zakonu glasovala vsaj petina vseh volilnih upravičencev (kvorum zavrnitve), torej 343.320 ljudi (glede na število volilnih upravičencev na dan 6. 7. 2017).

Kako glasovati?

Zdi se, da o zakonu nihče ne govori resnice, ampak nekaj skriva, da tisti, ki zdaj vodijo projekt drugega tira, držijo figo v žepu. Zapirajo seje, skrivajo podatke, ne poslušajo alternativnih predlogov in gredo z glavo skozi zid. Ta naš, moj, tvoj večni dvom o tistih, ki smo jim zaupali vodenje in upravljanje države, je po eni strani logičen. Vedno znova smo razočarani. Upamo na nekaj novega in potem hitro ugotovimo, da gre vse po starem. Po drugi strani pa je to udoben položaj. Ne verjeti nikomur. Za vsem videti zaroto, spletke, netransparentnost in hobotnice ali mreže.

V Sloveniji je minilo že kar nekaj let, odkar smo nehali verjeti v dobre namere. Nehali smo verjeti, da kdo sploh kaj dobrega naredi za nas. Vsak dela le zase in za svoj žep. Skozi to prizmo ocenjujemo vse, kar se dogaja v tej deželi Šentflorjanski. Posebej tisto, kar se dogaja v politiki.

Seveda je za to najbolj kriva tudi politika sama. Če že koalicijski partnerji dvomijo drug o drugem, je logično, da se dvom v opoziciji in javnosti še podvoji ali potroji. V Sloveniji se nič ne zgodi brez botrov iz ozadja in stricev v senci. Stalno ponavljanje, kako ropajo nas davkoplačevalce in kako kradejo iz sklede privilegirani in omreženi. Drži ali ne drži?

Kako naj se ukvarjamo s 27 kilometri proge?

Gre namreč za odsek na relaciji Divača – Koper. Po vladnih ocenah naj bi bil vreden več kot 1,4 milijarde evrov, kar je več kot 50 milijonov za kilometer železniške proge, ki bo enotirna, ne pa dvotirna.

Od tega je v marsičem odvisno, kaj bomo obkrožili na glasovnici, če bomo sploh odšli na referendum. Zdi se, da obstajajo tudi ljudje, ki si silno želijo, da bi tisto nedeljo (24. september 2017) kar pozabili, da je »referendumska nedelja«.

Za vsako odločitev so potrebni argumenti. Kateri so tisti ZA in kateri so tisti PROTI?

Te mora vsak, ki se bo udeležil referenduma, sam poiskati. V uredništvu našega portala predlagamo, da jih poiščete na tej spletni strani: http://referendumdrugitir.si/ . Vaša odločitev bo morda veliko lažja …

Pa še to

Znani politik iz ozadja (Gregor Golobič) je izjavil, da je bil TEŠ 6 zamišljen kot “alibi za krajo” in dodal, da to ni bil energetski projekt, ampak “projekt tatinske združbe in sežigalnica evrov”. Celo predsednik države pa se zdaj sprašuje, “ali je vlada prepričana, da je naredila vse, kar je treba za drugi tir”. Morda gre celo za tesno povezavo med obema projektoma.

Kaj menite, spoštovani bralci, cenjene bralke našega portala? Kar na dan z besedo! Komentirajte!

Z. H.