V Sloveniji se bliža četrti vročinski val, zato lubenico, prosim!

Ali ste vedeli, da je lubenica je vir antioksidantov in ima zato pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni ožilja, astme, artritisa, ateroskleroze, diabetesa in čedalje bolj pogostih rakavih obolenj? Med najpomembnejše antioksidante lubenice sodijo vitamin C, vitamin A ter likopen.
 

Kako izbrati pravo in najboljšo lubenico v trgovini ali na tržnici ali kje drugje?

Nekaj kazalnikov kvalitete lubenice so tu!

BARVA FLEKA/ “madeža”, lise

Tam, kjer lubenica leži na zemlji, mora biti  in RUMENA. Dlje časa ko lubenica leži na zemlji, bolj rumena je ta točka.

To pomeni, da je tudi bolj sladka, saj je dlje časa zorela na polju. Tiste z belo liso pa so bile pobrane veliko hitreje, zato niso nikdar dobrega okusa.

TEŽA 

Ko jo potežkaš v rokah, mora biti za svojo velikost po občutku čim težja.

ZVOK

Zvok ob trkanju po lubenici mora biti “votel” in ne “globok”. Če je globok, je lubenica lahko že gnila, kašasta pa skoraj zagotovo. Taka lubenica je pač prestara, ker je bila že dolgo časa nekje skladiščena. Če je bila odtgana pred kratkim, pa je zvok votel. Taka lubenica je še čvrsta.

 MREŽA

Na olupku so rjave črtice, ki pomenijo, da jo je obiskala čebela in jo oplodila. Več kot jih je, teh rjavih črtic namreč, večkrat je bila oprašena, zato je še slajša.

Če bo kmalu nastopil četrti vročinski val, jo naše uredništvo vroče priporoča. Pravo lubenico, seveda!

I. P.