Cenzura video vsebine v evropskem parlamentu

Prva tema pogovorov v zadnjih manj kot 24 urah je vsekakor poteza predsednika vlade Janeza Janše, ki je zaradi cenzure video vsebine zapustil razpravo o svobodi medijev v Sloveniji in  včeraj potekala v evropskem parlamentu.

 

Ob taki razpravi je pričakovati, da razpravljajo tudi tisti, čigar ugled se uničuje in ne le tisti, ki ga uničujejo. Za ustvarjajnje celotne slike dogajanja, je vedno potreno pogledati obe strani.

Po poročanju STA so v razpravi nastopili odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj, generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, član nadzornega odbora RTV Slovenija in vodja strokovnega odbora za medijske projekte na ministrstvu za kulturo Borut Rončevič, odvetnica in strokovnjakinja za medijsko pravo Nataša Pirc Musar ter Igor Pirkovič iz Združenja novinarjev in publicistov.

Razpravi se je pridružil tudi slovenski premier Janez Janša, ki je po uvodnem nagovoru želel, da se predvaja pripravljena video vsebina, kar pa je predsedujoča komisiji Sophie in ‘t Veld zavrnila. Vsekakor poteza, ki je in bo odmevala.

S tem manevrom je sprožila plaz odobravanj in kritik. Vsekakor pa si bo video vsebino prav zaradi tega manevra ogledalo bistveno več Evropejcev, kot bi si jo sicer.

Je res prav, da si tisti, ki razpravljajo o svobodi govora v Sloveniji, tisti, ki govorijo o tem, kako so pri nas mediji cenzurirani, sami cenzurirajo? Morda res lahko ustavijo predvajanje videoposnetka v razpravljalni dvorani, a posnetek je tu, na spletu in resnica lahko doseže vsak slovenski, evropski in svetovni dom.

Video, ki je predstavljal takšno težavo predsednici komisije, si lahko ogledate tukaj