Na  območju  Vrhnike je neznani  storilec  na  domu zamotil oškodovanca s pogovorom  o izvedbi telekomunikacijskih del, drugi storilec je med tem iz hiše odtujili gotovino in lastnika oškodovali za okoli 1300 evrov.
S kraja sta  se  storilca odpeljala z vozilom bele barve. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Opis  enega  izmed  storilcev:   moški, visok, suhe postave, oblečen v črno
majico.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci  izvršujejo  na zelo prefinjen  in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili  okradeni.
O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali  tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni  ali  pozorni  do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Žrtve pa so predvsem starejši občani.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi  da so serviserji,  bodisi da so prišli odkupit staro železo,  da  prihajajo  iz  elektro službe  in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih  tako  zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.
Njihovo  odsotnost  takrat  izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo  v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter  nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev, pa  se  vljudno poslovi in zapusti kraj.

Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom tako svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves  čas  pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo  hišo,  ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«.  Ob  tem  pa  naj  bodo  pozorni  na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti)  ter  vozilo,  s  katerim so  se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

Če kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Tomaž Tomaževic
predstavnik za odnose z javnostmi
policijski inšpektor
REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE
POLICIJA
Policijska uprava Ljubljana