“Če se prehladi Evropa, lahko dobite pljučnico”

Simona Drevenšek (www.svetkapitala.si, str. 8): Kako pa bo trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko vplivala na svetovno gospodarstvo in konkurenčnost?
“Mislim, da ne gre za trgovinsko vojno. Videti je sicer tako, je pa to nekaj desetletij trajajoča bitka za globalno prevlado. Pravo vprašanje je, kaj se zgodi, ko zgodovinsko prva država postane druga. O tem je govoril že grški zgodovinar Tukidid, ki je rekel, da je bila vojna med Atenami in Šparto neizogibna, razlog pa je bil, da ko najmočnejša država izzove drugo najmočnejšo, izbruhne vojna. Boj med ZDA in Kitajsko je resničen; Kitajska bi v eni generaciji lahko prehitela ZDA, s čimer se bo spremenilo vse. Posledice bodo trgovinska trenja, ki se bodo odvijala v različnih scenarijih: agresivnih, kot jih vidimo zdaj, ali pa bolj civiliziranih.

Za majhne države, ki so izvozno naravnane, tako kot je Slovenija, je nujno imeti načrt za odpornost.

Sicer nisem strokovnjak za Slovenijo, a sem slišal, da proizvajate komponente za svetovno avtomobilsko industrijo. To je dobro, ker imate dostop do velikih trgov, kar pa zadeva prilagodljivost, je stvar lahko pereča. Če se prehladi Evropa, lahko dobite pljučnico. S pravo strategijo pa se da temu izogniti.”

Martin Revesom, direktor Inštituta BCG Henderson