Predsednik SDS Janez Janša se je včeraj udeležil zasedanja Sveta za nacionalno varnost, ki je sprejel nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Kot je v skupni izjavi za medije povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, se bo med drugim uvedlo merjenje temperature potnikov na brniškem letališču, ukrepi bodo sledili tudi na kopenski meji. Večje športne prireditve bodo potekale brez gledalcev, šole in vrtce pa bodo zapirali po potrebi.

Predsednik Janez Janša  je tudi dejal, da smo »v izjemno občutljivi fazi, ko poteka bitka s časom in s predvidevanji.«

Predsednik je nadaljeval: »Jasno je, da širjenje virusa ni mogoče zaustaviti od danes na jutri, da se bo širil, tako da gre tu za vprašanje, ali smo ga sposobni omejiti in upočasniti do te mere, da nevarnost ne bo presegla kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema. Ko bo ta kriza za nami, se bomo v Evropi in širše na svetu delili na tiste države, ki so bile sposobne omejiti širjenje virusa tako, da ni presegel kapacitet njihovih zdravstvenih sistemov, in na tiste, ki tega niso bile sposobne in bodo plačale večjo ceno.«

V svoji razpravi je povedal: »Na tem mestu bi se zahvalil vsem zdravnikom, medicinskim sestram, zdravstvenemu osebju, ki dela na urgencah, v laboratorijih, vsem tistim, ki se kot družinski zdravniki spopadajo s to nevarnostjo, kjer so dejansko kapacitete že tako ali tako v slovenskem zdravstvenem sistemu preobremenjene, sedaj pa gre še za velik dodaten izziv. Lahko smo vsi skupaj hvaležni tistim, ki se dodatno žrtvujejo za to, da bo, upamo, ta bitka z virusom čim bolj uspešna.”

Predsednik Janez Janša je komentiral tudi vprašanje novinarke glede zapisa njegove soproge na tviterju, ki je navedla,  da bi bilo treba zapreti vrtce in šole in ali meni, da je SNAV (Svet za nacionalno varnost) sprejel dovoljšnje ukrepe.

»Moja žena je zdravnica in sama piše tvite. Tako da, ko boste imeli priložnost, jo lahko vprašate v zvezi s tem.

Je pa seveda to tema, o kateri smo dolgo govorili na SNAV. Odločitev je bila že predstavljena, gre pa za ukrep, ki za sabo potegne mnoge korake in veliko teh korakov smo danes tudi osvetlili. Gre tudi za ukrep, ki za sabo potegne zdravstvena tveganja, še posebej, če se ga naredi tako, da ni pripravljen. Če bi ta ukrep sprejeli danes in bi to veljalo od jutri naprej: kam bi šli otroci v varstvo? Šli bi najbrž k dedkom in babicam, kategorijam, ki so najbolj izpostavljene in vprašanje je, kakšna bi bila korist od tega,« je dejal Janša in nadaljeval:

»Če bi se bilo potrebno odločiti za ta ukrep, pomeni, da bo veliko tistih, kateri starši bodo ostali doma, še posebej pri otrocih do 10 let, kjer ne bo mogoče zagotoviti drugega varstva, to za sabo potegne tudi druge posledice in tu je treba pretehtati samoučinkovitost.

Bo pa zelo verjetno treba sprejeti podoben ukrep vsaj za del Slovenije, če bo slika širjenja virusa šla v smer, ki se sedaj nakazuje. Ni pa nič gotovo,« je povedal Janez Janša in še dodal: »Kot že rečeno, sedaj je neka druga vlada, ki opravlja tekoče posle, tu so ministrstva, ki so odgovorna za to presojo, sam pa sem bil danes formalno na Svetu za nacionalno varnost v vlogi svetovalca.«

O. U.