Borze v preteklem tednu

Teden je minil relativno mirno, brez večjih pretresov. Na borzo sta se uvrstila težko pričakovana Airbnb in DoorDash, čigar delnici sta dosegle izjemne rasti v prvih trgovalnih dneh.

 

v EUR

Donosnost v zadnjem tednu*
(4. 12. 2020 – 11. 12. 2020)
Donosnost letos*
(31. 12. 2019 – 11. 12. 2020)
Svet – MSCI World -0,43% +5,14%
ZDA – S&P 500 -0,73% +6,94%
Evropa – DJ STOXX 600 -0,96% -3,74%
Japonska – Topix +0,76% +2,67%
Trgi v razvoju – MSCI Emerging markets +0,76% +6,90%

 

Pomembnejše novice so v preteklem tednu prišle iz stare celine, kjer je v ospredju odmeval dosežen dogovor o skoraj 1824 milijard svežnja, ki zajema redni 1074 milijard evrov težak redni proračun za leto 2021 in kar 750 milijard evrov milijard evrov vreden načrt, namenjen okrevanju po pustošenju pandemije koronavirusa. Potrditev svežnje je do zadnjega trenutka blokirala Madžarsko v Poljski, vendar je na koncu uspela doseči kompromis. Okoli 5,7 milijarde evrov sredstev iz izrednega načrta za okrepitev po pandemiji koronavirusa je tudi Slovenija.

Letos zadnjič je zasedal svet Evropske centralne banke, ki je skladno s pričakovanji ključno obrestno mero ECB ohranil pri 0,0%, depozitno obrestno mero pa pri – 0,5%. Med drugim tako za 500 milijard evrov (zdaj skupaj 1850 milijard evrov) povečali izredni program odkupovanja obveznic, šemo odkupov in podaljšali do marca leta 2022, glavnice že zahodnih vrednostnih papirjev kupili v okviru programa pa bo ponovno raziskali najmanj do konca leta 2023. ECB si tako prizadeva, da bi na evrskem območju pogoji financiranja ostali ugodni – da bi na eni strani podprli okrevanje, na drugi pa zmanjšali negativne učinke pandemije na gibanje evrske inflacije. Do vnovične rasti evropskih bančnih delnikov ni prišlo predvsem zaradi ugibanj, da bi utegnila Evropska centralna banka še za šest mesecev podaljšati prepoved izplačila dividende. Slednje bi pa najverjetneje pustila izplačati le tistim bankam, kar bi bilo treba pokazati, da lahko s svojim kapitalom prenesete morebitne izgube zaradi posledic pandemije koronavirusa.

Nenasitnemu apetitu vlagateljev po novih naložbah smo lahko bili priča v preteklem tednu, ko se je na borzni parket uvrstila Airbnb in Doordash. Storitve Airbnb nepremičnin ponujajo več kot 100 tisoč mestih po vsem svetu, njihova storitev pa se uporablja že več kot 800 milijonov gostov. Izklicna cena je bila postavljena za 68 ameriških dolarjev, v prvih trgovalnih dneh pa je cena poletela preko 150 dolarjev na delnico. Ob zaključku trgovanja je tečaj delnice ustavil pri ceni 144,71 s čimer je družba dosegla kar 86 milijard dolarjev visoko tržno kapitalizacijo in s tem skoraj izenačila s konkurenco Booking.com. Slednji, za razliko od družbe Airbnb, posluje z dobičkom. Odličen čas za namestitev na borzo je izkoristil tudi največji ameriški dostavljalec hrane DoorDash. Družba je imela konec septembra preko 390 tisoč restavracij, od katerih jih je 18 milijonov aktivnih uporabnikov ustanovilo tako, da je bilo na voljo več kot 900 milijonov naročil. Izklicna cena je bila postavljena za 102 ameriških dolarjev, ob koncu prvega trgovalnega dne je tečaj le-te meril kar 189,51 dolarjev. Za mnoga novovodna zagonska podjetja, ki so v zadnjih letih vstopila na borzo, je značilno, da imajo veliko in hitro rast prihodkov, hkrati pa tudi velike izgube. Ključna tema njihove prve javne ponudbe je običajno pritegnejo veliko zanimanje. Omenjeno obnašanje morda nakazuje špekulativno naravo današnjih finančnih trgov, saj so vlagatelji znižali zahteve po stabilnem poslovanju in tako v podjetjih, pripravljenih na vložitev še preden postane dobičkonosna.

Za zaključek tedna je poskrbel ameriški vladni urad za zdravila in prehrano (FDA), ki je v petek zvečer izdal dovoljenje za izredno uporabo cepiva proti covidu-19, ki ga je razvil ameriški Pfizer in nemški BioNTech. S cepljenji bodo tako pričeli že v prihodnjih dneh, v prvih mesecih nameravajo cepiti 2,9 milijona oseb.

Avtor: Matic Volf, upravitelj premoženja, NLB Skladi, d.o.o.