Po poročanju spletnega portala Siol.net vam bolniškega lista ne bo več treba nositi v službo.

Na kartici zdravstvenega zavarovanja bolniška odsotnost ne bo več zapisana, ampak bo zapisana v zaledni sistem (on-line sistem), preko katerega bodo podatke z elektronskega bolniškega lista prejeli subjekti, ki imajo za to ustrezno pravno podlago (ZZZS, delodajalci prek portala SPOT, Furs, NIJZ ter preko portala za zavarovane osebe tudi sam zavarovanec).

V zdajšnji praksi nam ob nastopu bolniške odsotnosti osebni zdravnik ob klicu ali obisku bolniški stalež odpre, na koncu dobimo potrdilo, ki ga predložimo delodajalcu, postopek pa bo od prihodnjega leta drugačen.

V smeri digitalizacije gre nov postopek, to pomeni, da se fizična oblika bolniškega lista počasi poslavlja. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pravijo, da bi se naj to zgodilo v začetku leta 2020. S prvim septembrom bodo začeli pilotni projekt, v novembru sledi nacionalna uvedba brez funkcionalnosti za delodajalce.

Nov sistem se bo imenoval Ebol, poglavitna sprememba je, da bo bolniška odsotnost zapisana elektronsko v zalednem sistemu, ne na kartici zdravstvenega zavarovanja. Novost bo tudi ta, da po koncu bolniške obisk zdravnika ne bo več nujen.

Delodajalec pa bo imel preko spletnega portala dostop do bolniških listov.

Omenjeno bo veljalo tudi za samostojne zavezance, katerim ne bo potrebno več obiskati Fursa zaradi izpolnitve zadnje strani bolniškega lista. Ne posega pa novost v pravico do začasne zadržanosti od dela oziroma v pravico do nadomestila plače v času takšne zadržanosti.

V primeru, da je delavec odsoten več kot 30 dni, njegovo odsotnost presoja komisija, ki je imenovana s strani ZZZS.

Bolniška odsotnost do 30 dni bremeni delodajalca, nad 30 dni pa gre bolniška odsotnost v breme ZZZS. Blagajno ZZZS vse bolj bremeni račun za bolniške odsotnosti. Številka se je v desetih letih skoraj podvojila. V letu 2008 je ZZZS za bolniške odsotnosti, daljše od 30 dni, namenil 201 milijon evrov, je bil lani račun visok skoraj 348 milijonov evrov, letos pa se pričakuje skok na 381,6 milijona evrov.

O. U.