V prvih treh mesecih letos smo zabeležili nekaj več kot 8500 vdorov ilegalnih migrantov na ozemlje  Republike Slovenije. Številka, ki jo je predstavil minister Poklukar, je torej alarmantna, saj gre za več kot štirikratno povečanje števila vdorov ilegalnih migrantov glede na enako obdobje lani.

Poslanec opozicijske SDS mag. Branko Grims je zato na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje glede ilegalnih migracij.

Poslansko vprašanje objavljamo v celoti:

Ob obisku Republike Italije je, po poročanju medijev, na pogovorih z italijanskim ministrom za notranje zadeve minister Poklukar italijanske sogovornike uradno seznanil, da so v prvih treh mesecih zabeležili nekaj več kot 8500 vdorov ilegalnih migrantov na ozemlje Republike Slovenije.

V minulem letu je po poročilu Policije v obdobju od začetka januarja do konca meseca marca na ozemlje Republike Slovenije nezakonito vdrlo 2088 ilegalnih migrantov. Številka, ki jo je predstavil minister Poklukar, je torej alarmantna, saj gre za več kot štirikratno povečanje števila vdorov ilegalnih migrantov glede na enako obdobje lani.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner je prav danes na tiskovni konferenci, po že prej napovedanem podaljšanju kontrole na meji s Slovenijo, izpostavil »okrepljen mejni nadzor«, ki po njegovih besedah zajema mejne kontrole skupaj z izvajanjem nadzora na mejnih območjih,  kot »ključni dejavnik v boju proti tihotapljenju ljudi in nezakonitim migracijam«. Nujnost ukrepov je utemeljil z velikim pritiskom nezakonitih migracij, ker »nadzor na zunanjih schengenskih mejah ne deluje«. Ker je vsakokratno podaljšanje kontrole na meji, o čemer je Avstrija že obvestila institucije Evropske Unije, za obdobje pol leta, to pomeni znova dolge kolone in večurno čakanje na meji v času prometnih konic ter še hujše zastoje v času vrha turistične sezone.

Italija je zaradi masovnih vdorov ilegalnih migrantov razglasila šest mesečno izredno stanje. Po poročanju osrednjih medijev v Sloveniji naj bi zagotovil, da zaenkrat »nadzora na meji s Slovenijo še ne načrtujejo«. Povsem drugače že nekaj časa poročajo nekateri italijanski mediji na območju dežele Furlanije – Julijske krajine, saj naj bi potekale priprave in že tudi prvi projekti za okrepljen tehnični nadzor na meji, okrepljen nadzor obmejnega področja, pa tudi pripravljalni ukrepi za nadzor na sami meji, ko se bo zanj odločila italijanska vlada. Deželna vlada si za okrepitev nadzora prizadeva že več mesecev, za krepitev nadzora se zavzema tudi policijski sindikat.

Ker se večina tistih ilegalnih migrantov, ki svojo pot nadaljujejo, še vedno usmerja proti Italiji, so očitno utemeljene napovedi Avstrije, da bo v primeru dodatnih ukrepov Italije na meji s Slovenijo, tudi Avstrija že uvedene ukrepe še bolj zaostrila, saj hoče preprečiti, da bi se tok ilegalnih migracij bolj usmeril k Avstriji. Za Slovenijo je to očitno huda grožnja, da postane vse bolj mednarodno izoliran žep na vrhu Balkanske poti, kar bi imelo hude varnostne, politične in gospodarske posledice.

Vse to plačujemo slovenski davkoplačevalci dvakrat:

– Prvič z višjimi davki, s katerimi se financira vzdrževanje prenapolnjenih azilantskih domov, financirajo postopki pred uradnimi institucijami zaradi ilegalnih migrantov, ter financira »nevladne« organizacije, ki ilegalnim migrantom pomagajo.

– Drugič pa z izgubljenimi urami na meji ter izgubljenimi potencialnimi poslovnimi priložnostmi ter številnimi drugimi težavami za podjetnike in vse državljane, ki izvirajo iz vse bolj nadzorovanega obmejnega področja sosednje Italije in Avstrije; na meji z Avstrijo pa tudi iz neposrednega fizičnega nadzora na meji.

Krepitev nadzora ob meji s strani Italije, ker Slovenija boja proti ilegalnim migracijam ne opravlja v zadostni meri,  bo vse opisane težave še stopnjevala. Povsem jasno je, da je za katastrofalno poslabšanje pravnega reda in z vidika zakonitosti povsem nesprejemljivo stanje – več kot štirikratno povečanje vdorov ilegalnih migrantov glede na enako trimesečno obdobje lani – v letu 2023 aktualna vlada pod vodstvom Roberta Goloba v celoti odgovorna.

Vladi Republike Slovenije zato postavljam naslednja vprašanja:

1. Kako bo Vlada Republike Slovenije ukrepala, da prepreči, da bi Slovenija postala migrantski žep in da zaščiti vitalne interese Slovenije?

2. Kako bo Vlada Republike Slovenije odgovorila na očitno upravičene zahteve Avstrije in Italije po večjem ter bistveno bolj učinkovitem nadzoru in preprečevanju ilegalnih migracij?

Ob tem je potrebno dodati, da policija še vedno, pa čeprav je za nami že skoraj dve tretjini meseca, ni uspela objaviti poročila o nedovoljenih migracijah na območju Republike Slovenije za obdobje do konca preteklega meseca, pa čeprav vsakodnevno poročajo o številu ujetih oseb, ki so ilegalno prečkale slovensko mejo.

V poročilu za prva dva meseca letošnjega leta so navedli, da je mejo prečkalo 5.162 oseb, v prvih dveh mesecih preteklega leta pa 1.295 oseb. Govorimo o kar štirikratnem povečanju ilegalnih prehodov meje v prvih dveh mesecih letošnjega leta.

Spletno uredništvo
Vir poslanskega vprašanja: spletna stran SDS