Od 15. junija dalje lahko šolarji zadnje triade, srednješolci in študenti unovčijo bon v vrednosti 150 evrov za nakup računalniške opreme. Digitalni boni ’22, ki jih je sprejela vlada Janeza Janše, so namenjeni spodbujanju digitalne vključenosti.

Digitalne bone lahko uporabite za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme osebno v poslovnih prostorih ponudnika blaga ali s spletnim nakupom na podlagi izjave o unovčitvi digitalnega bona. Digitalne bone ’22 boste upravičenci lahko koristili od 15. junija do 30. novembra 2022.

Do digitalnega bona bodo upravičeni tudi starejši od 55 let, ki se bodo udeležili tečaja za dvig digitalnih kompetenc.

Ukrep v sklopu pospeševanje digitalizacije, ki ga je sprejel bivši minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič, je naletel na silovito nasprotovanje nove vlade, natančneje nove ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, ki je v oddaji 24 ur zvečer že napovedala sprejetje novele zakona, ki bo ustavil podeljevanje digitalnih bonov na način, kot je to zastavila Janševa vlada. O tem se je tudi obširno razpisala na svojem twitter profilu, kjer je med drugim celo zapisala, da bi zakon in bone preklicala, če bi le lahko.

Vir. Twitter

V uredništvu portala Utrip Ljubljane so prejeli pismo ogorčenega bralca, ki ga povzemamo po portalu in objavljamo v celoti:  

Digitalnih bonov Janševe vlade, ki jih je sprejel Državni zbor v prejšnji sestavi, sem se zares razveselil.V mislih sem, kot vitalen upokojenec, imel lažji nakup novega prenosnega računalnika. Računalnik sem, kot delovno sredstvo uporabljal že v službi in čeprav sem zdaj v pokoju, ga še vedno uporabljam za mnogo zadev. S prijatelji si dopisujem preko elektronske pošte, uporabljam pa tudi Viber in druga socialna omrežja. Z zdravnico komuniciram preko aplikacije in rad imam Excel, da lahko kvalitetno vodim domače stroške. Nenazadnje uporabljam tudi spletno banko, na portalih berem novice, na YouTube kanalu pa najdem tako glasbo moje mladosti, kot tudi druge zanimive vsebine.

Toda tehnika gre naprej, računalnik že ima svojo ”kilometrino” in pri moji ne največji penziji, bi mi digitalni bon olajšal nakup novega.

Zdaj pa slišim, da ga bo vlada Roberta Goloba, s predlogom zakona ukinila in ob veliki ”svobodni” večini ga bo Državni zbor očitno poskusno sprejel.

Ogorčen sem, res ogorčen, pa ne le zato, ker bom moral zdaj najti denar, ob vsej draginji, še za računalnik, če želim ostati v koraku s časom, ampak tudi zato, ker vem, da je dolgo pričakovani Zakon o dolgotrajni oskrbi predvidel e-spremljanje ostarelih, kar bo meni in mnogo drugim olajšalo pozno starost, kar pa ne bo mogoče, če starejši ne bomo imeli možnosti komunikacije.

Moje ogorčenje zadeva predvsem to, da v naši državi človek ne čuti nobene varnosti. Dobre stvari se mečejo v koš, če jih je naredila prejšnja vlada. Kako morejo biti politiki tako otročji?!

Mi, starejši predvsem potrebujemo varno okolje, le- tega pa nismo deležni če se neprestano nekaj spreminja in to na slabše.

Tega si preprosto nismo zaslužili. Celo življenje smo delali, da imajo danes mladi in delovno aktivni boljše življenje, kot smo ga imeli mi. Zdaj pa ne zaslužim spoštovanja, kot tudi ne varnosti.

Upam, da si vlada premisli in omogoči tako mladim, kot starejšim lažji nakup računalniške opreme.

Digitalni boni res ne smejo biti največji problem in upam, da se bo vlada posvetila bolj perečim temam, kot so draginja in temu kako se bomo pozimi ogrevali ter ali si bomo lahko privoščili nakup osnovnih prehrambenih artiklov.

Rihard Gerbec

Čeprav smo pred volitvami poslušali obljube, kako bodo oni delali v dobro ljudi, se danes kaže vse kaj drugega kot to. Prav zato bi veljal vsem upravičencem digitalnega bona nasvet, naj le tega kar najhitreje koristijo. Vsem tistim, ki ga lahko dobijo po opravljenem tečaju, pa naj bo poletje čas, ko ga boste opravili.

Spletno uredništvo; vir: Utrip Ljubljane