Blejska kremna rezina je vsaj toliko zaslužna za turistično slavo Bleda z jezerom kot otoček sredi jezera ali Blejski grad. In kot je običajno za vse odlične, znane in slavne reči, je prerekanja in debat o tem, katera je boljša in katera originalna, precej. Zgodba o blejski kremni rezini je stara 65 let, naredili so jih na milijone, zdaj na dan vsaj 5 tisoč. In čeprav nekateri pravijo, da ni ta sladica nič posebnega, so jo v Milanu n Expo 2015 uvrstili med TOP 10 sladic, ki jih ne smete zgrešiti. Sončna nedelja, ki je minila s sprehodom ob jezeru na Bledu, se je tako seveda končala ob dobri kavi in kremšniti v Vili Prešeren, ki zadnja leta uspešno trži in združuje več slovenskih značilnosti.

Torej, nekaj podatkov o sladici z imenom blejska kremna rezina, ki držijo. Kakšna je njena zgodovina?

  • Rojstvo: 1953
  • Kraj rojstva: slaščičarska delavnica Hotela Park na Bledu
  • Oče: Ištvan Lukačević
  • Mama: vojvodinska krempita
  • Lastnosti: Po slojih od spodaj navzgor si sledijo listnato testo, jajčna krema, smetana, listnato testo in sladkorni posip.
  • Mere: 7 x 7 x 7 centimetrov
  • Kako prepoznamo original? Ko jo položimo na krožnik, se mora celotna kremna rezina zazibati.
  • Kako preverimo svežino? Ko zabodemo vilice v skorjico, se mora slišati pok.

V Hotelu Park seveda zato pravijo, da se ve, katera je originalna blejska kremna rezina. Pred časom so v javnost spustili novico in mnogim vzeli sapo – narejeno več kot 12 milijonov Originalnih blejskih kremnih rezin? Če bi originalne blejske kremne rezine položili v vrsto drugo ob drugo, bi segale 840 kilometrov daleč oziroma od Bleda do Rima. Če bi jih položili eno na drugo okoli Blejskega jezera, bi nastalo 6,5 metra visoko obzidje. Še vedno se najde kdo, ki pravi, da blejska verzija v bistvu ni nek kulinarični presežek, saj je izhodišče za recept slavne kremne rezine mojstra Lukačevića star vojvodinski recept, razlika je samo v tem, da je polovico jajčne kreme zamenjal s stepeno smetano. Hja, ampak tega se je treba spomniti! Je treba narediti! In komur uspe narediti jed, po kateri te pozna malodane cel svet, je gladko malo car. Hm, le kako bi se zasukala zgodovina, če bi Ištvan sladico zaščitil? Tako pa danes drugi služijo na njegov račun.

V VEČ KOT 60 LETIH SO IZDELALI ŽE VEČ KOT 14.000.000 KOSOV ORIGINALNIH BLEJSKIH KREMNIH REZIN. ZANJE SO PORABILI OKOLI 380.000 LITROV SMETANE, VEČ KOT 863.000 LITROV MLEKA, VEČ KOT 6.759.130 JAJC, VEČ KOT 112 TON MOKE, VEČ KOT 300 TON SLADKORJA IN VEČ KOT 78 TON VANILIJEVEGA SLADKORJA.

Vir: KLIK