Nov predlog vlade naj bi po navedbah zajemal tudi vzpostavitev nove mobilne aplikacije, ki naj bi obveščala o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in osebami, ki imajo odrejeno karanteno. Za to aplikacijo naj bi bilo odgovorno ministrstvo za javno upravo.

Aplikacija naj bi bila brezplačna in prosotovljna izbira posameznika, a v primeru okuženosti, pa naj bi bila obvezna, v kolikor “okuženi” uporablja pametni telefon- to naj bi si namestil  tako, da lahko vanjo vnese naključno kodo.

Namen aplikacije je obveščanje uporabnikov, da obstaja nevarnost za okužbo, ker so bili v bližini drugega uporabnika z isto mobilno aplikacijo, ki je okužen oziroma mu je bila odrejena karantena, s priporočilom, da v primeru očitnih simptomov takoj vzpostavi telefonski stik z izbranim osebnim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.

Mobilna aplikacija ne bo smela razkrivati identifikacije uporabnika, zbiranja podatkov o njegovi lokaciji in njegovih drugih osebnih podatkov -karpomeni, da ne bo šlo za obdelavo osebnih podatkov. V tujini že prakticirajo tovrstne ukrepe, ampak pri nas naj ne bi delovala na lociranju iporabnika ampak preko bluetooth sistema.

Aplikacija ne bo sporočala, kdo od stikov je zbolel – informacija bo le, da je bil posameznik v bližnjem stiku z okuženo osebo.

Namen te aplikacije je tudi to,da se bodo ljudje ob uporabi aplikacije bolj zavedali nevarnosti virusa, saj bo jasno, kako pogosto so bili v potencialno tvegani situaciji. Predvsem pa tudi to, da bi se državljani bolj dosledno držali preventivnih zaščitnih ukrepov.

Ampak ni se za bati, tovrstna aplikacija je še v fazi razvoja, tako še niti ni znano, koliko bo stala državo, prav tako pa je v povojih tudi zakonodaja.

Pazite na sebe in ljudi okoli vas, aplikacijo ali brez nje!