Nemški parlament je včeraj, piše STA, Angelo Merkel še četrtič zapored izvolil za nemško kanclerko.

Merklova je zatem že prisegla, prisegla je tudi njena vlada. Nemčija je tako skoraj pol leta po volitvah le dobila novo vlado, ki jo, tako kot dosedanjo, sestavljata konservativna unija (CDU/CSU) in socialdemokrati.

Za Merklovo je glasovalo 364 poslancev bundestaga, 315 jih je bilo proti, devet se jih je vzdržalo, 21 jih ni glasovalo. Za izvolitev je bilo sicer potrebnih najmanj 355 glasov v 709-članskem parlamentu.

“Sprejemam izvolitev,” je po objavi izida glasovanja dejala Merklova, ob kateri je bila njena 89-letna mati Herlind Kasner, prvič doslej pa je bil na glasovanju navzoč tudi njen soprog Joachim Sauer.

Incident

Nemški mediji poročajo tudi o incidentu, ki se je zgodil, ko je kanclerka odhajala iz parlamenta. Merklovi se je želel približati moški, ki naj bi po pisanju medijev govoril Alah je velik. Policija ga je nemudoma odstranila.

Nova nemška vlada

Foto: epa

Bundestag je danes potrdil tudi člane nove vlade, ki se je popoldne že sestala na prvi seji. V njej je 15 ministrov, ki prihajajo iz treh strank, Krščansko-demokratske unije (CDU), bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) in socialdemokratov (SPD).

Vključno z Merklovo je v novi vladi sedem žensk in devet moških. Povprečna starost ministrov je 51 let. Kljub prizadevanjem, da bi bila v vladni ekipi čim bolje zastopana nekdanja Vzhodna Nemčija, bo poleg kanclerke iz nekdanje DDR le še ena ministrica.

63-letna vodja krščanskih demokratov je na čelu nemške vlade od leta 2005, tokrat pa bo že tretjič vodila veliko koalicijo. Koalicijska pogajanja so trajala rekordno dolgo. Po volitvah septembra lani je skušala Merklova najprej oblikovati koalicijo z Zelenimi in liberalci, a so pogovori propadli, zato so sledila pogajanja s socialdemokrati, ki so sprva napovedovali odhod v opozicijo.

B. O. /STA