Vesna Milek (Sobotna priloga Dela, 4. 4. 2020, str. 27): Koronavirus je prav tem milijarderjem še povečal moč in vpliv: Jeff Bezos je svojemu premoženju v tem času razprodaj na Amazonu dodal še 6 milijard, zaposlil naj bi še 100.000 ljudi, a v javnost so prišli očitki (pod katere se je podpisal tudi Bernie Sanders), da ničesar ne naredi za zaščito svojih zaposlenih.

Vem, kaj mislite. Če bi bil tudi jaz teoretik zarote, bi verjel, da so koronavirus izumili pri Amazonu (smeh). Spletni prodajalci so dejansko zaslužkarji nove dobe. Tudi v Sloveniji vse več nakupujemo po spletu, in to tako množično, da se je največjima trgovcema z živili spletni sistem sesul.

Pri nas doma smo imeli nekaj večerov zapored igro hitrih prstov: opolnoči sva z ženo začela divje klikati po spletu, da bi lahko plačala izdelke, ki sva jih že prej naložila v virtualno košarico.

No, niti enkrat nama ni uspelo plačati. Le pijačo in mačjo hrano so nam dostavili domov – ampak to so bili manjši prodajalci. Tisti, ki bodo zdaj znali ujeti val in spremljati, kako se spreminjajo nakupovalne navade, bodo obogateli. Skrbi pa me, da bodo to ravno tisti, ki so že zdaj najbogatejši. Čisto na vrhu je ravno Jeff Bezos.

Dr. Dan Podjed (ZRC SAZU), antropolog