Ali postajajo naši zavodi za zaposlovanje “nebodijihtreba”?

Pismo bralca

Služijo z nezaposlenimi

Velika večina tistih, ki izgubijo službo, se prijavijo na Zavodu za zaposlovanje in upajo, da bodo (tudi) z njihovo pomočjo čim prej zopet dobili delo. Odveč je govoriti o tem, kakšne travme in ostale težave nastopijo ob izgubi dela. Marsikdo se z velikim upanjem opre na ta zavod …

Vir: http://www.vseobanki.si/Event/Group/6

Zavod pravi – obvezno na delavnice

A kaj kmalu nastopijo prve streznitve in razočaranja. Ko se npr. najde kakšno ustrezno delo, se kmalu izkaže, da je za ponovno pridobitev dela oz. službe potrebno imeti kakšna dodatna znanja. Naj razložim na primeru skladiščnega dela. Delodajalci zahtevajo izpit za viličarja. Oseba, ki je nezaposlena in prijavljena na zavodu, ga nima. Denarja, da bi si sama plačala tečaj in opravila ta izpit, pa kot nezaposlena oseba seveda tudi nima. Še za hrano in obleko ga večkrat zmanjka.

In namesto, da bi zavod priskočil temu  človeku na pomoč in financiral ta tečaj ter s tem nezaposleni osebi pomagal pri pridobitvi nove zaposlitve (sam pa bi zmanjšal število nezaposlenih), zavod zadevo seveda obrne povsem na glavo. Nezaposleni osebi pove, da ni denarja za to.

Zunanji izvajalci delavnic in obvezna udeležba

Po drugi strani pa ga napoti na delavnico, ki jo organizirajo zunanji izvajalci (te delavnice so praviloma zelo drage, plača pa jih država, torej mi, davkoplačevalci), zraven pa mu še zagrozi, da je udeležba obvezna, drugače se lahko izgubi status prijavljene nezaposlene osebe.

Posvečeni izvajalci obveznih delavnic

Sedaj pa se posvetimo tem t. im. delavnicam, na katere zavod napotuje nezaposlene. Udeležba na njih je obveznain kaj na njih nezaposleni izvedo? V bistvu nič novega, nič takšnega, kar še ne bi vedeli ali znali oz. kar bi si lahko sami poiskali preko spletnih strani.

Nočem biti prijavljen na zavodu za zaposlovanje!

In v čem je »point« teh delavnic? To, da jih zavod (torej država) mastno plačuje zunanjim izvajalcem – namesto, da bi ta denar namenil konkretno nezaposlenim posameznikom za dodatno izobraževanje (npr. izpit za viličarja, kot je bilo omenjeno prej v primeru). In če vemo, da te zavode »politično drži« stranka SD, naslednica nekdanje komunistične partije (ministrica, zadolžena za njih, prihaja iz te stranke) in zraven pristavimo kot piko na i še informacijo, da so izvajalci teh obveznih delavnic očitno tako ali drugače »navezani« na SD, potem mi ni potrebno spraševati, koliko je 2×2, kajne? Rajši niso prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Številni razočarani nezaposleni so zaradi tega, ker jim zavod ne pomaga pri iskanju zaposlitve, ampak jih samo pošilja na obvezne delavnice (ali pa jih napotijo na delo k takšnim delodajalcem, ki so na »črni listi« kar se tiče plačevanja plač in prispevkov), sami enostavno prekinili prijavo na teh zavodih. Zato marsikoga zelo čudi podatek, da se je število nezaposlenih v naši državi zmanjšalo.

Zmanjšalo se je le število prijavljenih na zavodih za zaposlovanje, ne pa nezaposlenost

Ampak, POZOR!!! Število nezaposlenih se je v bistvu povečalo, zmanjšalo se je le število nezaposlenih oseb, ki so uradno prijavljeni na zavodih za zaposlovanje. To je velika razlika. In če to ni alarmanten podatek za g. Mira Cerarja, najslabšega predsednika daleč najslabše vlade, kar smo jih kdajkoli imeli, potem … Ampak ne, kot se je nedavno dalo razbrati iz ene od tiskovnih konferenc predsednika vlade, se je na veliko hvalil, kako se je zmanjšala stopnja brezposelnosti. In ker je hudič vedno v detajlih, je pač »pozabil« povedati, da je to podatek samo o tistih, ki so uradno prijavljeni na zavodih za zaposlovanje, ne pa o celotni številki nezaposlenih pri nas. Ne čudi me takšno zavajanje s strani predsednika vlade (saj je ja pravnik, bi nekateri hudomušno pripomnili), čudim se, da ljudje še vedno nasedajo na takšne govorance. A prepričan sem, da ne več dolgo, ljudje imajo vsega tega “levega cirkusa” očitno že odločno preveč.

Brez pluralizacije medijev ne bo nič

In ko bo (žal to še ni) medijska pluralizacija zaživela, ko ne bo 90% medijev tako ali drugače v lasti leve politične opcije (pa ne me imeti za nekega zagrizenega desničarja, nikakor ne, meni se gre zgolj za objektivnost in poštenost), bo v Sloveniji počasi šlo na bolje. Prej zagotovo ne. In takrat bo samo vprašanje časa, kako dolgo bodo izvajalci obveznih delavnic pod okriljem zavodov za zaposlovanje še služili z nezaposlenimi.

Ker takšna oblast, kot jo imamo sedaj državi, zaenkrat to omogoča. A vse to stoji na zelo slabih, trhlih temeljih – bomo pa videli, ali se bodo ti temelji sesuli sami ali pa se jim bo na takšen ali drugačen način pomagalo (bomo pomagali), da se bodo sesuli. Osebno menim, da čim prej, toliko bolje – za vse.

J.A.

Seveda vaša pisma oz. poslana sporočila izražajo, kot se reče stališča bralca oz. bralke in ne nujno uredništva portala.