Slovenija (tudi Butale, Bananistan ali Druga Švica – poimenovanje stricev, ki so leta 1991 bili na LSDju) je država v Srednji Evropi, ki ima vse znake vzhodnoevropske in balkanske države. Glavne značilnosti so korupcija, klientelizem in vse oblike kraje (najraje krademo bolnim otrokom, upokojencem, mladim mamicam ipd.).

Slovenija je socialna država, kjer plačujemo osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje, denar za nujne operacije pa zbiramo s pomočjo zamaškov, sms sporočil in donacij.

Slovenija je pravna država, kjer smo zgledno obdržali pravni red SFRJ: če si naš, si nedolžen; če nisi naš, si kriv. Sodni zaostanki, založeni papirji, izginule priče so vsakodneven pojav.

V Sloveniji lahko do zaposlitve prideš na dva načina: prekarno delo ali sistem vez in poznanstev. Pri tem niso pomembne tvoje sposobnosti in tvoja izobrazba, ampak kako se pišeš in če bi kaj opravil brezplačno. Po novem boš po letih študija, diplomi in magisteriju lahko vključen v sistem javnih del, tako da boš lahko s svojim magisterijem s področja npr. prava pometal cesto.

V Sloveniji se borimo proti brezposelnosti na dva načina: podpiramo odhod podjetij v tujino in podpiramo odhod delavcev v tujino. Statistično se namreč tisti, ki delajo v Avstriji in Italiji, ne vodijo več kot nezaposleni, mi pa lahko to prikažemo kot učinkovito borbo našega sistema proti brezposelnosti. Ker so si ti ljudje sami poiskali delo v tuji državi, jih še nagradimo: doplačajo naj davke še naši državi, da bomo tudi mi imeli kaj od tega, da delajo.

Slovenija je država z izvrstnim šolskim sistemom, kjer učitelji že 30 let znanje preverjajo z istimi vprašanji (seveda je tako sestavljen tudi učni načrt). Pri nas lahko uči vsak, ki je pridobil pedagoško izobrazbo, ne glede na to, ali je primeren za učitelja ali ne. Ukinili smo namreč sprejemne izpite, s katerimi smo včasih preverjali primernost kandidatov. V zadnjem času pa v Sloveniji na področju šolstva uvajamo pravice otrok, dijakov in staršev, da sami izbirajo svoje ocene in grozijo učiteljem.

Slovenija ima tudi vrhunski vojaški sistem. Naši vojaki so namreč mojstri vsega, tako jim za NATO naloge v nahrbtnik damo lepilo, da si sami zalepijo čevlje, ko ti na -20 stopinj začnejo razpadati. Podobno skrbimo za naše policiste, ki morajo na posodobitev opreme čakati tako dolgo, da lahko avte registrirajo kot oldtimerje.

V Sloveniji posebno pozornost posvečamo upokojencem. V ta namen smo ustanovili tudi DESUS, politično stranko, ki zastopa njihove interese. Sicer nas starejše demokracije gledajo nekoliko postrani, saj naj bi namen politike bil, da skrbi za vse državljane, ampak to nas ne moti. DESUS uspešno glasuje proti dvigu pokojnin in skrbi, da naši upokojenci s 500 eur životarijo na robu revščine, potem ko so trdo delali 40 let. Seveda obstajajo višje pokojnine, še posebej cenimo tiste, ki so delali manj kot 20 let, vse vrste borcev (najraje imamo tiste, ki so se skrivali) in pa socialno problematične mame, ki so rodile 5 ali več otrok in jih sedaj vzgajajo naprej v istem duhu.

V Sloveniji se ukvarjamo z aktualnimi problemi podnebnega segrevanja, migracij ipd., no, razen takrat ko se ukvarjamo s problemi z začetka 20. stoletja. Še vedno namreč nismo razčistili, kdo je branil domovino (partizani? domobranci?), kdo je koga pobijal, čigave so kosti, ki jih odkopavamo in ali je SFRJ bila dobra ali slaba.

Največja prednost Slovenije je, da lahko pridobiš velike kredite, ki jih ni treba vrniti. Prav tako ti lahko v hitrem stečajnem postopku odpišejo vse dolgove, ki si jih nabral, npr. 29 milijonov evrov. Predpogoj za takšne storitve je članstvo v eni od “levih” političnih opcij, pomagajo pa tesne veze s strici iz ozadja, člani nekdanje LDS in člani SD. Na kakšno uslugo lahko računaš tudi, če si član katere od novo ustanovljenih instant strank.

V Sloveniji smo znani po kratkem političnem spominu, zato imamo predsednika države, ki mu je bila kot predsedniku parlamenta izglasovana nezaupnica.

Ker glede na zgoraj zapisano, ne bom nikoli dobila službe v Sloveniji in ker se moram v Sloveniji odpovedovati človekovemu dostojanstvu, se z veseljem odpovem tudi državljanstvu. Morda pa dobim azil v kakšni bolj stabilni, napredni državi – Češka, Hrvaška, Slovaška, Poljska – vse so nas že prehitele.

Lucija Lotus Mlinarič

Vir: FB

 

Vir ilustracij: https://www.us-rs.si/strip/