Koalicija se sestavlja s pogovorom oz. pogovori. Ne gre drugače! O tem, kako se znajo pogovarjati naši vodilni politiki med seboj, pa skorajda ni vredno besed.

To smo lahko dodobra spoznavali na bolj ali manj vseh predvolilnih soočenjih. Na slovenski politični sceni seveda obstajajo politične delitve od skrajno leve do skrajno desne strani. Čeprav bi se radi nekateri prerivali v sredini, da bi bili všeč bodisi levim bodisi desnim.

Teden, ki je pred nami, zna biti odločilen za sestavo nove (stare) slovenske vlade, saj bodo v petek, 22. julija 2018, ob 11. uri novi (stari) poslanci prvič zasedli oblazinjene sedeže v slovenskem parlamentu.

Predsednik republike Borut Pahor je namreč v petek, 15. junija 2018, podpisal ukaz o sklicu seje v veliki dvorani Državnega zbora Republike Slovenije.

V ponedeljek, 18. junija 2018, pa bo ob 12. uri najprej sestanek začasnih vodij poslanskih skupin, ki ga bo vodil še zdajšnji predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, kot to predvideva Poslovnik Državnega zbora v zvezi s pripravami na konstitutivno sejo novega sklica Državnega zbora.

V skladu s Poslovnikom Državnega zbora se bo na sestanku določilo:

– predlog dnevnega reda 1. seje Državnega zbora,

– sedežni red poslancev v dvorani,

– poslanski skupini, ki jima pripadata mesti predsednika in podpredsednika

Mandatno-volilne komisije ter število članov iz posamezne poslanske skupine v sestavi komisije,

lahko pa tudi:

– predlog odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles Državnega zbora

– poslanske skupine, ki jim pripada mesto predsednika in podpredsednika delovnih teles Državnega zbora ter število članov iz posamezne poslanske skupine v njihovi sestavi in

– predlog kandidata za generalnega sekretarja Državnega zbora.

Sestanek bo ZAPRT ZA JAVNOST, ob začetku sestanka bo organiziran FOTOTERMIN.

Predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez bo 5 minut po koncu sestanka v preddverju velike dvorane Državnega zbora podal IZJAVO ZA JAVNOST.

O. U.