Počasi se izteka rok za oddajo podpore za razpis treh referendumov. Tik pred koncem se je oglasila tudi poslanka stranke SDS Alenka Jeraj in pozvala k podpisu.

 

V svoji obrazložitvi je zapisala:

“Na predlog Vlade RS je v Državnem zboru koalicija strank Gibanje Svoboda, SD in Levica izglasovala 3 škodljive zakone, katerih uveljavitev lahko preprečimo le z referendumi.

Z novelo Zakona o RTV želijo obglaviti javni zavod RTV Slovenija. Z zakonom namreč ukinjajo vse mandate (direktorja RTV, direktorja Televizije, direktorja Radia, Programski in Nadzorni svet RTV). Z novelo zakona želijo ponovno vzpostaviti sistem, ki smo ga že imeli in sicer, da so samo določene organizacije smele predlagati člane Programskega sveta. Ko je taka ureditev veljala, je Olimpijski komite predlagal za člana Janeza Kocjančiča, predsednika Zveze komunistov Slovenije in kasneje stranke Združena lista, danes stranka SD. Torej brez politike je bil na čelu programskega sveta RT največji politik. Predlagateljstvo se po novem ekskluzivno daje Varuhu človekovih pravic, čeprav na RTV že deluje Varuh gledalčevih pravic. Eden od predlagateljev je tudi Informacijski pooblaščenec. Zakaj že? Predlagatelj je tudi Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja. Zakaj ravno za svet in ne drugih 27.000 nevladnih organizacij? Ko smo spraševal kako, da so bili izbrani ravno ti predlagatelji, odgovora ni bilo. Predlagatelj bi bil po novem tudi Nacionalni svet invalidskih organizacij. Kaj pa humanitarne organizacije? Zakaj se izključuje njih.

Najbolj sporno pa je, da se jemlje možnost predlaganja gledalkam in gledalcem, poslušalkam in poslušalcem torej plačnikom rtv prispevka. Je to prav? Naj nekdo samo plačuje, besede pa nima? Povečuje se tudi vpliv zaposlenih. Do sedaj so bili trije predstavniki zaposlenih, po novem predlogu kar 6. Se vračamo v samoupravljanje? Nekateri očitno niso opazili, da je sistem propadel.

Drugi zakon je Zakon o Vladi RS po katerem želijo ustanoviti 3 nova ministrstva, za propadle politike na zadnjih volitvah. Trojček KUL je popolnoma pogorel na volitvah, še Levica se je komaj prebila v parlament, sedaj pa se skozi druga vrata vračajo v vse pore družbenega življenja, kot ministri, državni sekretarji, strokovni sodelavci. Enkrat so jim ljudje že pokazali vrata, a za novo koalicijo očitno to ni problem.  Nova ministrstva pomenijo nove zaposlitve, nove prostore, nove, enormne stroške. Če se zakon uveljavi bomo prvaki po številu ministrstev v Evropski uniji. Z 20 ministri bomo na vrhu lestvice, celo nad državami, ki imajo nekajkrat več prebivalcev kot Slovenija.

Ministrstva povečanje

Tretja novela Zakona o dolgotrajni oskrbi pa prinaša zamik uveljavitve izvajanja zakona, kar pomeni, da se starejšim, ki živijo med nami in potrebujejo pomoč, le ta odreka in prestavlja v nedoločeno prihodnost. Minister za delo Luka Mesec je napovedal, da bodo zakon napisali na novo, kar pomeni, da uveljavitve v resnici ne bo niti čez eno leto, kot so sprejeli. Zakon so levičarji pisali zadnjih 20 let pa nismo prišli do zakona pač pa le do 127. različice. Če ne bi bilo vlade Janeza Janše, bi zakon še danes pisali. Mi vztrajamo, da se zakon uveljavi in se zagotovi dolgotrajno oskrbo za vse, ki jo potrebujejo.

Zato vas vabim, da se odpravite na Upravno enoto oz. Krajevni urad in oddate svoj podpis. Podpis lahko oddate tudi elektronsko. Na spletni strani lahko najdete povezavo.

Zbiranje podpisov se zaključi v sredo 5. oktobra. Do vključno srede pa svoj podpis še vedno lahko odda vsak, ki se s spremembami zakonov, ki jih je predlagala vlada, ne strinja.

 

Spletno uredništvo