Klavdija Mivko (Ona, 22. 1. 2020, str. 41) Vrniva se na začetek, h koščku kruha. (“Na svetu nas je osem milijard, za vse bi moral biti košček kruha, tudi če bo naš malo manj bogat.”) S čim je vaš namazan za zajtrk?
“Z ničimer. Zajtrkujem mlačno vodo z limono. Od vseh prehranskih smernic, v katerih se vsak v čem prepozna, meni ustreza ideja, naj telo dvanajst ur na dan počiva. Dolgo so nam razlagali, da je najbolj zdrav obrok za telo zajtrk, jaz sem zdaj očitno v obdobju, ko mi ne prija in ne zajtrkujem, bog pomagaj. Moja družina seveda zajtrkuje; pripravljajo si domače mislije, denimo ovsene kosmiče z jabolki in medom, jedo ajdov kruh z maslom in marmelado. Sama se zjutraj ukvarjam s pripravo kosila za svoja najstnika, ki si ga neseta v šolo. Sestavljajo ga v glavnem stročnice, žitarice, ki jih obogatim z beljakovinami, denimo ocvrtim ali poširanim jajcem, drugič je poleg košček popečenega piščanca, in zelenjava, kot je popečena buča s peteršiljem.”
Valentina Smej Novak, filozofinja, publicistka in založnica