S kmetijskih gospodarstev je bilo v januarju 2019 odkupljenih okrog 46.900 ton mleka. Proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov v mlekarnah se še kar povečuje, medtem ko proizvodnja konzumnega mleka in sira upadata.
Odkup mleka se še naprej zmanjšuje
V januarju 2019 je bilo s kmetijskih gospodarstev odkupljenega 3,7 % več kravjega mleka kot v predhodnem mesecu. Hkrati je bil to že osmi mesec zapored, v katerem je bila količina odkupljenega mleka manjša od količine mleka, odkupljenega pred letom dni. V januarju 2019 je bilo s kmetijskih gospodarstev odkupljenega približno 46.900 ton mleka ali za 5,5 % manj kot v januarju 2018.
V januarju 2019 odkupljeno mleko vsebovalo več maščob in beljakovin kot v januarju 2018
Mleko, odkupljeno v januarju 2019, je vsebovalo 4,29 % maščob in 3,46 % beljakovin. Delež maščob je bil enak kot v predhodnem mesecu, medtem ko je bil delež beljakovin manjši. Deleža obeh snovi sta bila večja kot v mleku, odkupljenem v januarju 2018.
Proizvodnja konzumnega mleka in sira v zadnjih mesecih manjša
Proizvodnja konzumnega mleka♥ je »v rdečih številkah« že od aprila 2018. V vsakem od teh desetih mesecev, razen v novembru 2018, je bila namreč nižja kot pred letom dni. Podobno je bilo s proizvodnjo sira; ta je bila le v dveh od zadnjih desetih mesecev višja kot v istem mesecu prejšnjega leta, v preostalih osmih mesecih pa so mlekarne proizvedle manj sira kot pred letom dni.
Mlekarne povečujejo proizvodnjo fermentiranih mlečnih izdelkov
V nasprotju s proizvodnjo konzumnega mleka in sira pa mlekarne še naprej povečujejo proizvodnjo fermentiranih mlečnih izdelkov. Mlekarne so v januarju 2019 proizvedle več kot 3.500 ton fermentiranih mlečnih izdelkov, kar je rekordna količina za januar.
Vir:
♠ Konzumno mleko pomeni surovo mleko ali toplotno obdelano mleko (polno, ali pol posneto, ali posneto mleko), namenjeno za dobavo potrošniku brez nadaljnje predelave.