Tako, pa ne recite , da niste čisto nič nerodni in se vam ne zgodi, da si popackate oblačila. No, ker se vsakemu zagotovo zgodi, vam danes predajamo devet namigov kako se čiščenja lahko lotite doma.

Madež od voska  = časopis in likalnik

Staro brisačo dajte na likalno desko, čez njo pa časopisni papir. Potem nanjo položite še oblačilo z madežem, potem pa polikajte na visoki temperaturi.

Vosek se bo stopil, papir pa ga bo popivnal, ko se ohladi pa operate še v pralnem stroju.

 

 

 

Madež od krvi = hidrogen peroksidom

Tega se lotite s 3-odstotni hidrogenim peroksidom ,ki ga lahko kupite v lekarni. Madež kar namočite v tekočino in odstranite kri z blaga. Sperite tekočino in šele kasneje v pralnem stroju.

 

 

Madež z oljem = sol

Oljne madeže posujete s soljo in pustite, da nekaj deluje, ko se čisto vpije sol potresete in operete z vodo in šele nato v pralnem stroju.

 

 

 

Madež od čaja = voda in detergent

Z notranje strani madež namočite s hladno vodo, nato pa nanj nanesite detergent za posodo in podrgnite. Naj deluje vsaj 5 minut, nato splahnite z vodo in še v pralnem stroju.

 

 

 

Madež od laka za nohte = “aceton” ali odstranjevalec laka

Pri tem madežu pa položite nekaj papirnatih robčkov nanj in jih prelijete z nekaj acetone, ko se robčki posušijo pajih zamenjate. Sperite pod hladno vodo in nato še v pralnem stroju.

 

 

 

Madež od rdečega vina = soda bikarbona in sol

Pri madežu z vinom, pa na svež madež posujte sodo bikarbono in jo potapkajte z brisačo. Čez madež potresite še sol, pustite delovati 5 minut, splahnite z vročo vodo in nato še v pralnem stroju na najvišji možni temperaturi.

 

 

 

Madež od potenja na srajci = šampon

Šampon nanesite na madež in podrgnite. Pustite delovati 15-20 minut, sperite pod vodo in operite še v pralnem stroju.

 

 

 

 

Madež z maščobo = mleko

Ko se vam pripeti madež z maščobo, nanj pokapajte mleko in ga pustite 15 minut, nato pa s krtačko podrgnite in sperite pod vodo.

 

 

 

 

Madež od zelene trave = zobna pasta

Pri nezgodi z zeleno travo pa je zobna pasta zmagovalna, naneste jo na madež in pustite, da začne delovati. Potem s staro zobno ščetko pokrtačite, sperite in nato se v pralnem stroju.