Letos bo 800 francoskih študentov z 250 avtomobili prevozilo 10.000 km dolgo pot, v 23 dneh pa bodo obiskali 20 držav.

Na svoji poti bodo razdelili 25 ton šolskih potrebščin in medicinske opreme socialno ogroženim družinam v vsaki državi posebej.

V Slovenijo bodo iz Avstrije prišli 1. avgusta, v poznih popoldanskih urah pa se bodo ustavili in prespali v Starem malnu pri Vrhniki. Zaželeli so si namreč ogledati Cankarjevo mesto.

To bo velik organizacijski zalogaj za Turistično društvo Blagajana, ki je skupino na Vrhniki pred dvema letoma sicer že gostilo, a v manjši zasedbi.

Nameščeni bodo v samem centru, to v Športnem parku. Glavnina udeležencev Europ. Ride bo na Vrhniko začela prihajati po 18. uri. Imeli bodo večerjo, pripravil se bo krajši kulturni program in med 20. in 22. uro bo za njih odprto Doživljajsko razstavišče. Na druženje pa so seveda vabljeni tudi vsi Vrhničani.

Glavnini udeležencev iz Francije se bodo letošnje leto pridružile tudi ekipe iz Belgije, Italije in Poljske.

Države, ki jih bodo obiskali, so:

Francija, Švica, Italija, Avstrija, Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Albanija, Grčija, Makedonija, Bolgarija, Romunija, Madžarska, Slovaška,  Poljska, Češka, Nemčija, Nizozemska, Belgija.

Čeprav se bodo udeleženci EUROP RAID 2018 na Vrhniki ustavili le za eno noč, se bodo organizatorji tako kot pred dvema letoma potrudili, da se bodo počutili dobro. Za Vrhniko to v prihodnosti  pomeni  800 potencialnih turistov s svojimi družinami ter izredna promocija kraja v številnih medijih in na družabnih omrežjih.

O. V.