“Izvedli bomo izredno uskladitev pokojnin in “reševali” stisko mnogih upokojencev!” Tako nekako se promovira Vlada RS, ki predlaga izredno uskladitev pokojnin v letu 2020.

In to za vse upokojence enako, če bo gospodarska rast dosegla 2,5 %. Vsi upokojenci se bodo v tem primeru lahko razveselili 6,5 EUR višjih pokojnin na mesec, toda šele decembra 2020!

6,5 EUR višje pokojnine na mesec, toda šele decembra 2020, če bo gospodarska rast 2,5%

Spomnimo, da je povprečna pokojnina v RS konec leta 2018 znašala 640 EUR, zanje pa je državni proračun izplačal (v pokojninsko blagajno) dobrih 970 MIO evrov. Da je bilo maneverskega prostora več, priča podatek, da se je zaradi višje gospodarske rasti v zadnjih letih v državni proračun steklo za 2 MILIJARDI evrov več sredstev. Posledično je bilo potrebno v pokojninsko blagajno vplačati za slabih 250 MIO evrov manj sredstev.

Spoštovani ministri Vlade RS, na čelu s predsednikom, ki si tega imenovanja ni nikoli zaslužil na volitvah, da bi to postal, zaključek vašega predloga lahko ocenimo kot nesramen predlog.

Zaradi gospodarske rasti v zadnjih letih so namreč cene mnogih storitev in produktov že zdavnaj izničile kupno moč ogroženih upokojencev.

6,5 EUR več za pokojnine (pod pogojem 2,5 % gospodarske rasti v letu 2019) šele v letu 2020 bo za upokojence z izredno nizkimi pokojninami predstavljalo še eno sol na odprto rano.

O. U.


Sramota!