540 let Višnje Gore

Občina Ivančna Gorica svoj praznik obeležuje 29. maja, to je dan, ko se Jurčičevi rojaki spominjamo nastopa pisatelja Josipa Jurčiča za urednika časnika Slovenski narod.

Letošnja osrednja svečanost ob prazniku Občine Ivančna Gorica s podelitvijo priznanj in nagrad za leto 2018 je potekala v petek, 25. maja 2018, pod šotorom pri gasilskem domu v Višnji Gori. Slovesnost je bila posvečena praznovanju 540-letnice mesta Višnja Gora in se je začelo v starem mestnem jedru, od koder je krenila slavnostna povorka letošnjih nagrajencev in gostov. S konjsko vprego članov Društva prijateljev konj Višnja Gora in ob spremljavi stiških godbenikov so prispeli na osrednje prizorišče praznovanja.

Letošnji praznik občine sovpada s pomembnim jubilejem, 540-letnico pridobitve mestnih pravic Višnje Gore. Naj omenimo, da so Višnjo Goro že v času avstrijskega cesarja Friderika III., ki je 9. julija 1478 Višnji Gori podelil mestne pravice, zaznamovale številne legende in številni zapisi, ki so pričali o življenju v tem slikovitem starodavnem mestecu. Ob jubileju so Višnjani izdali že četrti jubilejni zbornik, ki opisuje številne zgodovinske dogodke ter življenje in delo v krajevni skupnosti Višnja Gora v zadnjih desetih letih. Zbornik sta ob tej priložnosti predstavila glavni urednik Pavel Groznik in predsednik krajevne skupnosti Luka Šeme. Krajevna skupnost je ob tej priložnosti izrazila zahvalo številnim posameznikom in organizacijam, na svečanosti pa je predsednik Šeme podelil plaketo krajevne skupnosti Občini Ivančna Gorica, Ani Petrič in Pavlu Grozniku.

»Lahko rečemo, da je ravno ob nedavnem praznovanju Svetovnega dne čebel oziroma začetku čebelarske zgodbe v Višnji Gori in praznovanju 540-letnice pridobitve mestnih pravic, staro mestno jedro Višnje Gore deležno začetka prenove, ki je priložnost za nov sijaj in tudi za nadaljnji gospodarski razvoj«, je ob prazniku občine zbrane nagovoril slavnostni govornik župan Dušan Strnad.

V nadaljevanju je predstavil razvojno vizijo občine, ki se glasi »S podjetnostjo, znanjem in tradicijo do skupne blaginje«.

»Zgradili smo številne kilometre vodovodov, cest, kanalizacije, javne razsvetljave in druge komunalne infrastrukture, zgradili oziroma prenovili veliko vrtcev in osnovnih šol, kulturnih dvoran, poslovilnih objektov, javnih otroških igrišč in drugih objektov za šport in rekreacijo. Pravočasno smo sprejeli občinski prostorski načrt in tudi z drugimi ukrepi skušali neprestano pomagati, da bi naše gospodarstvo, kmetijstvo in turizem imeli čim boljše pogoje za delo in razvoj. Oblikovali in gradili smo skupno blagovno znamko Prijetno domače, postali starejšim prijazna občina, branju prijazna občina, čebelam prijazna občina, planetu Zemlja prijazna občina,…«

Ob pregledu dosežkov v minulih letih župan ni pozabil omeniti še dobrega sodelovanja s številnimi društvi, organizacijami, podjetji, samostanom in župnijami v občini ter številnimi posamezniki, ki soustvarjajo podobo uspešne občine. Nagovor je zaključil s pogledom v prihodnost in vizijo občine.

»Ivančna Gorica bo z obvoznico, ki se že gradi in novim kulturno-upravnim centrom s sodobno kulturno dvorano ter knjižnico, za katerega trenutno poteka javni natečaj, novo tržnico in industrijsko cono v neposredni bližini, postala sodobno vendar še vedno pristno podeželsko občinsko središče.«

S spodbudnimi besedami je zbrane nagovoril tudi slavnostni gost, poslanec Državnega zbora Janez Janša. Kot je povedal mineva natanko deset let odkar je kot predsednik vlade prisostvoval na praznovanju 530-letnice pridobitve mestnih pravic Višnje Gore. Zato je nekaj misli namenil jubileju Višnje Gore in krajem občine Ivančna Gorica, ki so pomembni v slovenski kulturni zgodovini in iz katerih izhajajo številni pomembni Slovenci. Veseli ga, da občina svojo bogato preteklost zna združevati s sodobnim življenjem, turizmom in promocijo, kar je pomembno za gospodarski razvoj občine in blaginjo ljudi.

»Vidi se, da je Ivančna Gorica na svoji samostojni poti postala ena najbolj dinamično razvojnih občin v Sloveniji, to se vidi tako iz statistik kot iz vsega kar je narejenega«, je še povedal Janša in rojakom čestital ob praznovanju občinskega praznika in jubileja mesta Višnje Gore.

In kdo so letošnji dobitniki priznanj in nagrad Občine Ivančna Gorica?

Plaketo Mihe Kastelica je prejela JASLIČARSKA SKUPINA ŽUPNIJE STIČNA, za pomemben prispevek pri ohranjanju kulturne in etnološke dediščine ter duhovnih dobrin naših prednikov.

Plaketo Antona Tomšiča je prejel ANTON KRALJ, za dolgoletno uspešno delo pri razvoju gospodarstva in družbenih dejavnosti v občini Ivančna Gorica.

Nagrado Josipa Jurčiča je prejel ROBERT KOHEK, za izjemno delo na področju kulturnega udejstvovanja na področju glasbe in ohranjanja kulturne dediščine v občini Ivančna Gorica.

Nagrado Josipa Jurčiča je šla tudi v roke LOVRENCA MARKOVIČA, za dolgoletno in požrtvovalno delo na področju gasilstva ter zaščite in reševanja v občini Ivančna Gorica.

Letošnje najvišje podeljeno priznanje Zlati grb Občine Ivančna Gorica pa je prejela domačinka ANA PETRIČ, za izjemno požrtvovalno in dolgoletno delo ter pomemben prispevek pri razvoju družbenega življenja v občini Ivančna Gorica.

Na slovesnosti smo se spomnili tudi slovesnega odkritja obeležja kranjski sivki pred tednom dni. Avtor obeležja in priznani oblikovalec in domačin Robert Kuhar se je županu Dušanu Strnadu, Janezu Janši in predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču zahvalil za njihov doprinos k ustvarjanju čebelarske zgodbe v Višnji Gori, ki postaja t.i. domovina kranjske čebele in jim ob tej priložnosti izročil spominsko kopijo skulpture Kranjske čebele.

Bogat kulturni program so popestrili: Godba Stična, otroci Vrtca Polžek Višnja Gora, pevski zbor vzgojiteljic Vrtca Ivančna Gorica, učenci Podružnične šole Višnja Gora, Godalni orkester Kulturnega društva Stična, Mešani pevski zbor Zborallica in Višnjanski fantje. Prireditev je povezoval ambasador slovenske ljubiteljske kulture in priznani dramski igralec, prav tako ivanški rojak, Klemen Janežič.

Zapisal in fotografiral
Gašper Stopar