V Šentvidu pri Stični potekajo še zadnje priprave na 50. Tabor slovenskih pevskih zborov, ki bo potekal v soboto in nedeljo, 15. in 16. junija 2019.

Tudi letos bo ta največja zborovska prireditev v Sloveniji sestavljena iz sobotnega koncerta slovenskih pevskih zborov iz tujine, ter nedeljskega koncerta združenih zborov s TV prenosom Televizije Slovenije.

Častno pokroviteljstvo letošnjega tabora je prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo tudi slavnostni govorec.

Tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični je najbolj množično zborovsko srečanje pri nas, posvečeno slovenski ljudski pesmi.

Prireditev vsako leto poteka v organizaciji KD Tabor slovenskih pevskih zborov, Občine Ivančna Gorica in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Seveda pa prireditve ne bi bilo brez OŠ Ferda Vesela ter krajanov in društev iz Šentvida, ki vsako leto prijazno sprejmejo več kot tisoč pevcev iz Slovenije in tujine. Kot je na novinarski konferenci pred začetkom letošnje jubilejne petdesete izvedbe zborovske prireditve povedal predsednik Tabora Matej Šteh, se s tem jubilejem tabor ne zaključuje.

»Volja pri nas organizatorjih in ustvarjalcih je velika in s prireditvijo nadaljujemo naprej. Letošnji Tabor ostaja v okvirih kot do sedaj, to pomeni isti koncept, a s številnimi novimi popestritvami, ki bodo potekale že vse od nedeljskega jutra na šentviškem srednjeveškem trgu«.

Šentviški Tabor je po besedah župana Dušana Strnada velik praznik tudi za občino Ivančna Gorica.

»Praznovanje letošnjega jubileja smo začeli že konec maja z osrednjo svečanostjo ob občinskem prazniku s podelitvijo priznanj in nagrad, kjer so v šentviški športni dvorani zapeli združeni pevski zbori iz celotne občine«.

Strnad je med drugimi pohvalil organizatorje in šentviško šolo, kot tudi krajane Šentvida, ki s cvetlično okrasitvijo v teh dneh veliko časa posvečajo videzu kraja.

Občina Ivančna Gorica pa je uredila popolno prenovo ceste, vse od gasilnega doma, pa do gostinskega obrata v neposredni bližini šole.

Podporo vsako leto daje tudi Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Predsednik mag. Marko Repnik je povedal, da je šentviški tabor eden tistih biserov slovenskega petja, ki še vedno združuje slovenski narod. Podrobnejši program, pa je zbranim na tiskovni konferenci predstavil scenarist prireditve Stane Peček, ki je dejal, da ljudska pesem ni več tista vrednota, kot je bila pred petdesetimi leti. V vsej zgodovini tabora so pevci odpeli preko 250 različnih ljudskih in ponarodelih pesmi.

Letošnji Tabor, ki bo potekal pod geslom »Pa se sliš’ – naj se sliš’«, bo razdeljen na dva vsebinska sklopa. Popestrili ga bodo otroški in mladinski zbori šentviške šole in OŠ Stična.

Nedeljski program se bo začel s tradicionalno povorko skozi Šentvid, s pričetkom ob 12. uri in se nadaljeval ob 13.30 uri s koncertom približno 120 združenih pevskih zborov in televizijskim prenosom.

Organizatorji so se letos še posebej potrudili pri povorki, saj bo v njej sodelovalo poleg pevcev preko 300 sodelujočih. Med njimi tri godbe, konjske vprege, mažoretke, narodne noše, harmonikaši in številni društveni praporji iz ivanške občine.

Program 50. Tabora slovenskih pevskih zborov Šentvid pri Stični:

Sobota, 15. junij 2019

20.00 OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični: Koncert slovenskih pevskih zborov iz drugih držav

Zaključek na prostem ob zvokih Godbe Stična z ognjemetom.

Nedelja 16. junij 2019
12.00 Slavnostna povorka
13.30 Koncert združenih pevskih zborov in prenos TV Slovenija
Pozdravni nagovor: Matej Šteh, predsednik Tabora slovenskih pevskih zborov
Slavnostni govornik: Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije

Sodelujejo: Orkester Slovenske policije, Otroški in mladinski pevski zbor OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, Združeni otroški in mladinski zbori OŠ Stična, Folklorna skupina Vidovo, Šentviški pritrkovalci, orgličar Oto Nemanič in violinistka Ema Starešinič ter recitatorja Nina Valič in Klemen Janežič.

Šentvidčani vabijo pevce in obiskovalce

Letos organizatorji za obiskovalce in pevce pripravljajo obogaten spremljevalni program v okviru sejma VidArt Šentvid pri Stični 2019. Šentvid bodo napolnile stojnice z različno ponudbo izdelkov ročnih del, umetnostne obrti in drugih lokalnih izdelkov, na osrednjem trgu bo potekal kulturni spremljevalni in zabavni program za obiskovalce vseh starosti, za dobro počutje bodo skrbela domača društva. Veselo pa bo tudi po zaključku, saj ob 15. uri sledi veselica pri šentviškem gasilskem društvu z ansamblom Nipera in ansamblom Hec.

Obiščite Šentvid pri Stični, in preživite nedeljo v zibelki slovenske pesmi.

Zapisal in fotografiral: Gašper Stopar