STA piše, da v Sredozemskem morju več kot 300 rešenih migrantov ostaja ujetih na ladji španske nevladne organizacije Proactiva Open Arms, potem ko jim je izkrcanje po Malti danes zavrnila še Italija.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je tvitnil, da “je njegov odgovor jasen: italijanska pristanišča so zaprta”.

“Za tihotapce ljudi in za tiste, ki jim pomagajo, je zabave konec,” je dodal Salvini, znan po ostrih stališčih proti migrantom. Pojasnil je, da je za dovoljenje za prihod migrantov na italijansko ozemlje nevladna organizacija zaprosila, potem ko jim niso dovolili izkrcanja na Malti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli 310 migrantov, piše STA, so rešili v petek s treh čolnov na odprtem morju ob libijski obali.

Žensko z novorojenčkom, ki ga je pred tremi dnevi rodila na neki libijski plaži, je obalna straža prepeljala s helikopterjem na Malto.

Drugi, tudi več nosečnic, otrok in dojenčkov, pa ostajajo ujeti na ladji nevladne organizacije sredi morja.

Nemška nevladna organizacija Sea Watch je medtem sporočila, da so v morju rešili 33 migrantov in pozvali k dovoljenju za izkrcanje.

https://sea-watch.org/en/project/sea-watch-3/

Ladja španske nevladne organizacije je še z dvema ladjama drugih skupin konec novembra začela patruljirati na odprtem morju ob libijski obali, ki je znano kot najbolj smrtonosno območje za migrante v Sredozemlju.

Samo letos je v poskusu prečkanja Sredozemskega morja do Evrope umrlo več kot 1300 migrantov.

O. B., STA