Med koliščarji v dolini Drage

V soboto, 26. avgusta, bo v občini Ig, v dolini Drage, med 10. in 18. uro, potekal Koliščarski dan. To bo družaben dogodek, obogaten s predavanji, igrami ter tematskimi delavnicami za vse generacije. Letošnja nosilna tematika bodo koliščarska oblačila – iz česa in kako so jih izdelovali nekdanji prebivalci Ljubljanskega Barja, nato pa bo sledila prava koliščarska modna revija.

Številne tematske delavnice

Sama prireditev se bo uradno pričela z otvoritvenim govorom župana, preko celega dne bodo sledile tematske delavnice (pripravili so jih kar 35), razdeljene na tri področja: arheološko izkustvene delavnice, naravoslovne delavnice in kot tretje še ustvarjalne delavnice ter igre. Vse bodo pomagale pričarati način življenja koliščarjev.

Organizatorji so pripravili tudi tri zanimive in hkrati zabavne dogodke; peka mesa z vročimi kamni, podiranje peči za žganje keramike in pokušnja koliščarskega piva.

Foto: Delo

Kolišča so pomembna arheološka najdba

Kolišča Ljubljanskega Barja so ena najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu. Junija 2011 so bila kolišča pri Igu skupaj s kolišči okoli Alp sprejeta na UNESCO-v seznam svetovne dediščine. Predstavljajo začetke poljedelstva, živinoreje, lončarstva, stalne naselitve in metalurgije v tem prostoru.

Skratka, sobota, 26. avgust, bo dan, ko lahko postanete koliščarji in se vživite v življenje ljudi, ki so nekoč živeli z naravo.

Vstopnina (otroci od 4. do 14. leta – 6 evrov in odrasli – 8 evrov) vključuje steklenico vode in izdelke, ki jih boste naredili na delavnicah in jih kot spominek lahko tudi odnesli domov.

S. J.

Iz arhiva