Bralci nam tudi pišejo – tokrat o Ljudmili Novak, resni kandidatki za prvo predsednico naše države

Na [email protected] smo prejeli razmišjanje našega bralca o aktualni politični temi, ki se dogaja sicer v času kislih kumaric, pa vendar. “Elektronsko pismo” , ki ga tokrat prvikrat objavljamo takšnega, kakršno je prispelo po elektronski pošti. Uredništvo portala si želi še več odziva na objavljene prispevke. Komentarji “prenesejo” vse. Sovražnega govora pa še ne poznamo …. Seveda vaša pisma oz. poslana sporočila izražajo, kot se reče stališča bralca oz. bralke in ne nujno uredništva portala.

Naš bralec in dopisovalec piše: Predsedniška kandidatura Milke Novak je politični lakmus papir za N.Si. Tako nekako gre razumeti njeno najavo predsedniške kandidature. Če bo dobila neko zadovoljivo število glasov (tam nekje do 8%, več bi bilo že abnormalno in popolnoma nerazumljivo), bo ta kandidatura imela nek smisel, saj bo N.Si lahko računala na, recimo temu, dovolj veliko možnost, da se uvrsti med stranke, ki bodo prestopile parlamentarni prag na volitvah v Državni zbor, ki bodo prihodnje leto. V primeru popolnega poraza (5% ali manj) pa bo kandidatura Novakove pokazala, da takšen lakmus test predsedniške kandidature ni bil uspešen in da bo morala zelo hitro (verjetno še letos na izrednem kongresu, ki bi sledil) zapustiti predsedniški stolček N.Si in se umakniti, drugače bi N.Si na državnozborskih volitvah lahko (ponovno) izpadla.

Ima pa kandidatura Novakove, kot se kaže, še neki drug pomen. Nadaljevanje sil kontinuitete na položaju predsedniške kandidature; v smislu – po Kučanu-Novakova. Vse preveč je dogodkov, ki kažejo na to, da takšno razmišljanje »pije vodo«, kot se temu pregovorno reče. Drža N.Si in Novakove pri referendumu o arhivih Udbe, pa razmišljanje, podobno levi opciji, pri arbitraži za mejo s Hrvaško, pa glasovanje Tonina, ko je njegov glas omogočil, da ima Milan Kučan še naprej bonitete in privilegije, ohranjene iz časov, ko je bil predsednik države (kar mu daje moč in možnost, da je glavni v levičarski združbi, znani pod imenom Forum 21), pa stalno napadanje Janeza Janše in SDS itd. itd. – skratka, dejanja, ki bi jih morale izvajati stranke levice, ne pa N.Si, ki se ima za (sredinsko?) desno stranko.

Zdi se, da je N.Si (ponovno) nasedla levi opciji in da levica s kandidaturo Novakove želi (ponovno) zmesti volivce in narediti vtis, da je to »resna« kandidatura, v resnici pa se išče »desne« volivce, da ne bi slučajno našli pot do predsedniškega kandidata s strani SDS, če bo do tega prišlo. Skratka, že večkrat videno in uresničeno, žal pa je N.Si ponovno nasedla na »levo foro«.

Mar ne bi bilo bolje, tako za N.si, kot tudi za celotno pomladno opcijo, da bi pokazali enotnost in bi ljudem predstavili enega, skupnega in med vsemi strankami usklajenega predsedniškega kandidata? So takšna soliranja, kot jih izvaja N.Si, na desni res potrebna? Je sodelovanje z levo opcijo, pa čeprav »prikrito«, namesto sodelovanja s pomladnimi strankami, res edina možnost za N.Si, da na naslednjih državnozborskih volitvah pride v parlament?

Čas bo pokazal svoje, zna pa se zgoditi, da bo politični lakmus papir tudi tokrat pri N.Si ponovno potegnil »na rdečo«.

N.J.