Leto 2018 je za Prostovoljno gasilsko društvo Ambrus pomembno leto, saj praznuje častitljivi 110. jubilej. Praznovanje so s parado, slovesnostjo in veliko gasilsko veselico proslavili v soboto, 21. julija 2018, na športnem igrišču pri Podružnični šoli Ambrus.

Po končani gradnji gasilskega doma, ki so ga v letu 2008 ob 100-letnici delovanja slavnostno otvorili, so si v PGD Ambrus postavili nove in še višje cilje. Želeli so posodobiti vozni park in opremo ter dvigniti raven operativnega znanja in pripravljenosti v tem delu občine Ivančna Gorica.

»Za nami je aktivnih 10 let v katerih smo izpeljali nakup dveh gasilskih vozil. V letu 2013 smo prevzeli vozilo AC 24/60 in leta 2014 vozilo GVV-1. S pridobitvijo teh vozil smo zaključili celovit projekt posodobitve voznega parka in obenem nadaljevali s posodobitvijo in nadgrajevanjem opremljenosti operativne enote«, je zbranim na sobotni slavnostni prireditvi povedal predsednik PGD Ambrus Matej Hrovat. 

V društvu se večino časa posvečajo razvoju operativne ravni, ob tem pa dajejo velik pomen izobraževanju mladih gasilcev, ki bodo nadaljevali njihovo poslanstvo. Seveda pa je pomoč ljudem v stiski še vedno glavni namen delovanja društva, ki šteje danes kar 243 članov.

Na slovesni prireditvi so čestitke ob častitljivem jubileju izrekli številni gostje, in sicer podpoveljnik Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar, predsednik regije Ljubljana II. Uroš Gačnik, predsednik Gasilske zveze Ivančna Gorica Jure Strmole, poveljnik Štaba civilne zaščite Ivančna Gorica Jože Kozinc in župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad.

Po besedah župana Dušana Strnada bi bil brez Prostovoljnega gasilskega društva Ambrus pomemben del ivanške občine brez požarnega varstva, kar je prvoten namen ustanovitve društva, seveda pa igra pomembno vlogo tudi v družabnem smislu. To ambruške gasilce dela še večje in tudi zaradi tega je čudovito voditi eno izmed najbolj prodornih občin v Sloveniji, je povedal župan in dodal: »Prepričan sem, da bo gasilstvo v Ambrusu živelo še nadaljnjih 100 let in več.

To dokazuje številno članstvo in zagnan podmladek s predsednikom in poveljnikom na čelu. Ambrus je dokaz, kaj lahko naredi skupnost, ki dela v skupno dobro«, je zaključil Strnad.

Društvu je ob tej priložnosti v zahvalo in priporočilo za naprej podelil spominski kovanec v podobi občinske znamke Prijetno domače, ki ga podeljuje posameznikom in organizacijam ob jubilejih ter posebnih dosežkih.

Velika čast in odgovornost je doletela tudi podpoveljnika Gasilske zveze Slovenije Zvonka Glažarja, ki je imel možnost sploh prvič obiskati Ambrus, ki se ponaša z bogato gasilsko zgodovino.

 »Že ob prihodu v Ambrus sem začutil, da kraj živi za gasilce, saj je iz vsake hiše kukalo nekaj gasilskega. Dokaz temu je tudi številčna udeležba parada gasilcev iz sosednjih društev, ki cenijo vaše delo in vlogo v gasilski zvezi«. Svoj nagovor je sklenil z naslednjimi besedami: »Naj se ve in dobro je vedeti, da Gasilska zveza Slovenije na vas računa tudi v bodoče«.

Po besedah predsednika GZ Ivančna Gorica Jureta Strmoleta si PGD Ambrus za vso dosedanje nesebično, požrtvovalno in humano delovanje zasluži vse priznanje in zahvalo s strani gasilske zveze. »Zahvala pa ne gre samo vam, temveč tudi vsem tistim, ki so pred 110 leti prepoznali potrebo, da ustanovijo društvo ter ga uspešno vodijo iz generacije v generacijo«, je še povedal prvi mož ivanške gasilske zveze.

Ob pričujočem jubileju so ambruški gasilci izdali zbornik, ki v besedi in sliki oriše zadnjih 10 let delovanja društva in spominsko medaljo, ki je bila oblikovana za to priložnost. Številna priznanja in spominsko medaljo so podelili že teden prej na svečani akademiji v tamkajšnji dvorani kulturnega doma, ki je bila namenjena zlasti številnim članicam in članom društva. Na sobotni slovesnosti pa so se zahvalili še svečanim gostom, sponzorjem in donatorjem, sosednjim gasilskim društvom ter društvom iz domače krajevne skupnosti.

Podpoveljnik GZS Glažar pa je podelil tudi državno gasilsko odlikovanje Plamenico I. stopnje Ivanu Bobnu, ki je med najbolj aktivnimi in nepogrešljivi člani PGD Ambrus.

Društvo je prejelo še bronasto plaketo Gasilske zveze Slovenije in Srebrni znak Civilne zaščite s strani poveljnika Štaba civilne zaščite Ivančna Gorica.

Prireditev, katero sta povezovali Polona Hrovat in Špela Zupančič, so s petjem popestrili člani Moškega pevskega zbora Ambrus in Glasbena skupina Amabile, parado pa člani trebanjske godbe. Praznovanje se je nadaljevalo pozno v noč ob zvokih skupine Gadi.

Več si preberite na spletni strani občine.

Zapisal in fotografiral
Gašper Stopar